Rosa Ferrer från Spanien och Ninon Poitevin är volontärer i Mörbylånga. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio
Kalmar län

Volontärer köar för att få jobba i länet

1:37 min

Fler och fler unga europeiska volontärer vill komma till Kalmar län. P4 Kalmar har träffat två av dem.

Genom EU-projektet EVS, Europeisk volontärtjänst, får ungdomar i hela Europa möjlighet att åka till ett annat land som volontärer. 

Just nu befinner sig ett tiotal ungdomar från sju länder i länet och jobbar som volontärer. Många av dem vill lära sig ett nytt språk, upptäcka nya kulturer eller uppleva snö för första gången. En av volontärerna som är här just nu heter Rosa Ferrer och är 24 år.

– Det är varmt i Spanien och jag ville testa den svenska kylan, säger hon när P4 Kalmar träffar henne.

-- Det var svårt i början och jag mådde dåligt men nu har jag köpt en svensk jacka och känner mig trygg, berättar Rosa Ferrer och skrattar.

På fritidsgården Zocker i Mörbylånga jobbar Rosa Ferrer från Spanien och Ninon Poitevin från Frankrike. Tillsammans med nio andra volontärer från sju länder anlände de till länet i september och jobbar nu på olika projekt för ungdomar.

– I Frankrike han man fritidsgårdar med olika aktiviteter och där är ungdomarna tvungna att delta men här gör ungdomarna precis som de vill, säger Ninon Poitevin.

-- Jag tycker inte att man uppmuntrar dem tillräckligt, man lägger inte heller stor vikt på den pedagogiska aspekten.

Mörbylånga kommun har välkomnat volontärer i två omgångar och Barbro Knutsson som ansvarar för fritidsgårdarna i Mörbylånga tycker att det finns många fördelar med det.

– Varje volontär genererar otroligt mycket tillbaka till kommunen, säger hon.

-- Man bor här, man handlar mat här, man åker buss här, man tar hit sina släktingar. Många tänker nog inte på hur många miljoner som det här omsätter per år till varje kommun.

På föreningen Kumulus som fungerar som mellanhand mellan volontärer och kommuner har man haft mycket att göra.

- Varje vecka får vi ungefär 70 ansökningar från blivande volontärer som vill komma hit, berättar koordinatorn Maria Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista