Lisa Jedelid, Sydsvenska handelskammarens projektledare, berättade om länken till arbetslivet. Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
Oskarshamn

Sjuor får faddrar i näringslivet

1:30 min

Elever i Oskarshamn ska få en inblick i näringslivet och få det lättare att välja gymnasium. Det är tanken med ett projekt i Oskarshamn.

Projektet heter Trampolinen och bakom det står Sydsvenska handelskammaren.

Tillsammans med tre Oskarshamnföretag ska tre skolklasser från årskurs 7 få faddrar i näringslivet.

– Vi tror att det här kommer att leda till en lättare rekrytering i framtiden, säger Lisa Jedelid som är handelskammarens projektledare.

– Redan i tidig ålder kan man visa de här ungdomarna vilka karriärmöjligheter det finns på företagen och i synnerhet de lokala företagen.

Tre tillverkningsföretag finns med i det här projektet. Den offentliga sektorn står också inför stora personalavgångar – varför finns inte det med?

– Jag håller helt med. Det är klart att vi också ska titta på att ta med det offentliga i detta.

Även skolan ser positivt på att ungdomarna får undersöka olika yrken.

– Jag vågar påstå att eleverna känner till företagen men de känner inte till hur många olika yrkeskategorier det finns, säger studievägledaren Annika Karlsson.

– Det öppnar ögonen för dem litegrann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista