Johan Liliequist, överläkare ortopeden i Västervik. Foto: Lennart Ackling/Sveriges Radio
Västervik

Snabba höftoperationer kan ge vårdpris

1:24 min

De minskade väntetiderna för patienter med höftfrakturer gör att Västerviks sjukhus nominerats till Götapriset.

Priset delas ut till landets bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor. 51 bidrag har valts ut.

På Västerviks sjukhus är glädjen idag stor över nomineringen.

– Det här är ett bevis på att det vi gjort har varit bra, säger Johan Liliequist, överläkare på ortopeden i Västervik till P4 Kalmar. 

Projektet i Västervik innebär att sjukhuset lyckats minska väntetiderna för operation av patienter med höftfrakturer från 25 till nio timmar.

Tvärproffessionell grupp

Det var i våras som man skapade en tvärprofesionell grupp från ambulans, röntgen, ortopeden, akuten och operation där man tittade på allt från ett effektivt omhändertagande till att göra rätt saker direkt och också kapa och slopa onödiga arbetsuppgifter.

– När ambulanse meddelar akuten att man kommer in med en misstänkt höftfraktur, då ringer akuten till vårdavdelningen och rekvirerar en avdelningssäng som patienten läggs direkt i. Man tar prover direkt man tar EKG och förbereder för operation och sedan skickas man omgående till röntgen.

Det är stor skillnad mot tidigare då patienten kunde hamna på en brits och vänta på en läkare, något som kunde ta flera timmar.

– Det här går förstås att göra inom många sjukhusverksamheter och vi har också nya projekt på gång vid Västerviks sjukhus, säger Johan

Förutom äran belönas det vinnande projektet med en prischeck på 150 000 kronor. Priset delas ut vid Kvalitetsmässan i Göteborg 15-17 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista