Stefan Attefall hoppas att de regionala politikerna bestämmer sig. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Kalmar län

Länet kan ha halkat efter

1:33 min

Efter flera års manglande är det många som vill skynda på besluten. Framtiden för nuvarande län och landsting är förbi och länet kan redan ha hamnat på efterkälken.

– Vi går en utveckling till mötes där vi har färre län och större regioner som också får mera makt och större kraft, säger civilminister Stefan Attefall (KD) som är den minister som ansvarar för frågan.

Om fyra år vill staten ersätta nuvarande län med nya gränser.

– Det bästa vore ju om vi kunde gå hand i hand med de regionala politikernas önskemål om hur de vill organisera sin verksamhet.

Flera av de distriktsordföranden för partierna i Kalmar län som P4 Kalmar intervjuat är inne på samma linje. De menar att politikerna måste agera redan under det här året.

– Annars är risken stor att staten bestämmer vilken organisation vi ska ha och det är fel tågordning, säger centerpartiets andra vice ordförande Leif Larsson som ansvarar för regionfrågan för sitt partis räkning i länet.

Även Socialdemokraternas Håkan Juholt har siktet inställt på en storregion. Men vill inte låta det brådska.

– Jag ser framför mig en betydligt längre och utdragen process, säger Håkan Juholt.

Andra tycker vi har väntat länge nog och att det redan har fått konsekvenser. 

– Den svårighet vi har haft i regiondiskussionen har inte placerat oss i framsätet, säger Anders Andersson (KD) som tror att sydöstra Sverige förlorat mycket i inflytande och utveckling gentemot de storregioner som redan finns.

Fråga

Bakgrund: Framtidens storregioner

#bild=1487440#Regeringen vill ha en ny länsindelning för den statliga förvaltningen från 2015 och utredaren Mats Sjöstrand ska ta fram förslag till slutet av 2012.

De lokala politikerna runt om i landet uppmuntras samtidigt att bilda regionala parlament istället för landstingen och regionerna ska ges större makt och inflytande.

Utredaren kommer ta intryck av resultatet när han lägger förslag på ny länsindelning.

Läs också: #text=4311045#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista