Ett sprucket Småland. Illustration: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Småland spricker

Koppling saknas mellan länen, enligt politiker
1:37 min

Många drömmer om ett enat Småland när nuvarande län väntas försvinna inom kort. Men nu öppnar Skåne upp för ett samarbete med Kronoberg.

Ett sammanhållet Småland står högt på dagordning för flera politiker, framförallt Centerpartiet har drivit frågan i såväl Kalmar, Kronobergs som Jönköpings län.

I Kronoberg har visserligen också Miljöpartiet och Vänsterpartiet talat sig varma för en Smålandslösning, men de flesta distriktsordföranden som Sveriges Radio talat med i Kronoberg ger tummen ner.

– Det finns ingen naturlig koppling oss emellan som gör att vi ska vara en region, säger Moderaternas distriktsordförande Katarina Brännström.

– Vi menar att Kronoberg är satt i en positiv utveckling och därför ska vi dra oss mot det håll där utvecklingen är – och det är Skåne.

Moderaterna, Folkpartiet, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna ser Skåne som det självklara valet. Ett scenario som tidigare inte fanns på kartan eftersom Skåne sagt tvärt nej, men efter valet styr nya politiker i Skåne och tongångarna har ändrats.

– Vi har sonderat terrängen litegrann och det var inte några stängda dörrar, säger Moderaternas distriktsordförande Katarina Brännström. 

– När vi har pratat med moderater i Skåne så upplever vi en positiv tankegång när det gäller att Kronoberg skulle komma med i Skånes region.

I teorin finns också en möjlighet att hela Småland bildade en region med Skåne.

Göran Lindell som är centerpartist och tidigare ordförande i Jönköpings regionstyrelse ser det däremot som mer naturligt att de län som befinner sig mellan de starka storstadsregionerna, som Skåne, Västra Götaland och Stockholm, går ihop.

– Vi måste göra det bästa av situationen och utnyttja de mellanstora starka städer som vi har i området, säger han.

– Historia, kultur, strukturer på näringsliv och annat talar mycket för att vi resonerar kring det här i Smålandslänen och ser om vi inte kan hitta fram.


Fråga

Bakgrund: Framtidens storregioner

#bild=1487440#Regeringen vill ha en ny länsindelning för den statliga förvaltningen från 2015 och utredaren Mats Sjöstrand ska ta fram förslag till slutet av 2012.

De lokala politikerna runt om i landet uppmuntras samtidigt att bilda regionala parlament istället för landstingen och regionerna ska ges större makt och inflytande.

Utredaren kommer ta intryck av resultatet när han lägger förslag på ny länsindelning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".