Småland

Så tycker politikerna i Småland om framtidens region

Så tänker partierna i Jönköpings län:

Kristdemokraterna är för en större region, gärna enligt sjukvårdsregionen Jönköping, Östergötland och Kalmar.

Centerpartiet vill hålla ihop Småland.

Moderaterna vill inte utöka regionen alls utan behålla länets gränser.

Vänsterpartiet ska träffa Blekinge, Kronoberg, Kalmar och Östergötland. En region tillsammans med Östergötland och delar av Kalmar län vore bra tycker partiets länsordförande.

Miljöpartiet ger inget besked.

Sverigedemokraterna har inte tagit ställning ännu.

Socialdemokraterna har inte satt ner foten om hur en framtida region skulle se ut.

Folkpartiet vill följa beslutet från länsförbundet sedan några år tillbaka: Småland tillsammans med Östergötland (Östra götaland).

Så tänker partierna i Kronbergs län:

Det finns ett beslut i Regionförbundet om att Kronoberg i första hand ska ansluta sig till Skåne, i andra hand till andra angränsande län. I det beslutet slår man också fast att varje kommun bestämmer, alltså är det helt okej om länet splittras.

Karin Nilsson, Centerpartiets distriksordförande:

– Vi är överens sedan många år om en Smålandsregion, eventuellt med Blekinge. Småland är ett varumärke redan nu. Vi är inte intresserade av Skåne, tror att vi får väldigt lite inflytande där. Vi tror inte heller att Skåne är intresserade av oss.

Karin Nilsson tror att alla inom Centerpartiet är överens, men att Markaryd som är längst bort kanske hellre hade sett en sammanslagning med Skåne eller framför allt Halland.

Monica Haider, Socialdemokrateras distriktsordförande:

– Vi har sagt en sydsvensk region. Alltså Skåne, eventuellt med Blekinge också. Det finns ett beslut i distriktsstyrelsen men det är ju samtidigt en fråga som böljar fram och tillbaka.

Enligt Monica Haider har diskussionen med Skåne funnits hela tiden.

– Jag tycker att vi får lite mer positiva signaler från de nya politikerna där.

Gunnar Nordmark, Folkpartiets distriksordförande:

Enligt Nordmark togs redan 2002 till 2006 beslutet att Kronoberg vill tillhöra en sydsvensk region med Skåne och eventuellt Blekinge och Kalmar län om de är intresserade.

– Vi utgår från vad regionerna ska vara till för, säger han.

– När det kommer till vården har vi ett samarbete med Skåne och Blekinge nu. Skåne har god utveckling liksom Växjö.

Enligt Gunnar Nordmark har Folkpartiet i Skåne och Blekinge samma inställning. De har gemensamt gjort en framställan till regeringen.

Eva Johnsson, Kristdemokraternas vice distriksordförande:

– Inriktningen är mot Skåne – där finns den största utvecklingspotentialen.

Enligt Eva Johnsson är det inte hundra procent säkert att alla kommuner i Kronoberg kommer med och hon kan inte utesluta att länet splittras.

Katarina Brännström, Moderaternas distriktsordförande:

Moderaterna vill gå med i Skåne. Tidigare har Skåne varit kallsinningt men efter valet med nya personer upplevs en öppning.

– Jag har inlett inofficiella diskussioner. Anledningen till att vi vill söderut är att där finns redan ett samarbete med bland annat sjukvård och den mesta pendlingen från länet går söderut.

Brännström vill inte helt stänga dörren till Småland och Östergötland.

– Det handlar om förhandlingar och vi måste ha alternativ. Däremot vill vi inte vänta på staten eftersom det då är en stor risk att vi får ett Östra götaland.

Moderaterna är inte främmade för att Kronoberg kan splittras. Det är långt ifrån säkert att alla vill vara med i Skåne och då är det bättre med en delning av Kronobergs län.

Vänsterpartiets Lennart Wärmby:

Det finns ett beslut inom Vänsterpartiet att förorda ett enat Småland, enligt Wärmby. Dels för att Skåne hittills har sagt nej, dels för att det måste finnas någon form av identifikation med regionen.

– Småland kan erbjuda det och i Småland finns Glasriket och Möbelriket.

Wärmby själv ser gärna att Blekinge, Östergötland och Södermanland kommer med för at få fler människor i regionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista