En opartisk nämnd får inte tillräckligt inflytande, enligt bland annat Fastighetsägarna. Foto: Mats Andersson/Scanpix
Kalmar län

Flera organisationer nobbar nämnd

1:49 min

Flera större organisationer på bostadsmarknaden har ställt sig utanför överenskommelsen om en opartisk prövning av fjärrvärmepriset.

Priserna på fjärrvärme har stigit med 40 procent de senaste tio åren. Det kan jämföras med en allmän prisökning på 16 procent. 

Sedan 1996 är fjärrvärmen avreglerad och ska drivas affärsmässigt, som det heter. Men i praktiken har det på de flesta håll inneburit att lokala monopol, en värmeproducent per ort, kunnat sätta priserna utan konkurrens. 

Det här ville SABO, de allmännyttiga bostadsbolagen, och fjärrvärmeproducenterna råda bot på genom en opartisk nämnd. Men flera stora aktörer på bostadsmarknaden ställer sig utanför uppgörelsen.

Fastighetsägarna, Villaägarnas riksförbund, HSB och Hyresgästföreningen accepterar inte den nya uppgörelsen.

– Den frivilliga granskningen har den uppenbara bristen att den förutsätter att man lyckas finna samförstånd, säger Joacim Olsson som är vice förbundsdirektör på Villaägarnas riksförbund.

– Detta sker samtidigt som fjärrvärmebolagen har ett stort informationsövertag om sina egna kostnader när man ska göra en granskning av en enskild prissättning.

Fjärrvärmeavgifterna drabbar era medlemmar ganska hårt. Är det inte en fördel att vara med på banan på något sätt?

– Det finns ingen anledning att bli gisslan i en nämnd där man inte har något inflytande, säger Joacim Olsson.

Just nu är det bara de allmännyttiga bostadsbolagen och Riksbyggen som har möjlighet att få framtida höjningar prövade.

Lars Stjernfeldt på Fastighetsägarna i Kalmar tror inte heller på den opartiska nämndens möjligheter att påverka priset.

– Det är ingen framkomlig väg. Vi tycker att konsumenterna måste ha större makt än så mot fjärrvärmebolagen.

Läs också: #link=244902# (Ekot)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista