Isracing

Bildspel: Klart för start i Målilla

Ikväll är det dags för en unik sporthändelse i Kalmar län. Det har inte tävlats i isracing på mycket länge i Småland men nu ska det köras för första gången på nästan 25 år.

Det är sexton åkare från Sverige och Finland som gör upp i en nordisk final och det är speedwayklubben Dackarna som står som värd för tävlingen.

Isen började spolas upp på speedwaybanan redan dagarna efter nyår och nu är det alltså äntligen dags att tävla. Och klubbchefen i Dackarna Jörgen Kling är nöjd med isen.

– Den är glasklar, det är bara att åka. Isen är mellan 15-25 cm tjock och minimikravet är 10 cm, säger Jörgen.

Nostalgi i luften

Igår var det 17 minusgrader i Målilla och när det ska köras isracing får det varken vara för kallt eller för varmt. Men idag har det varit bättre väderläge.

– Vi har absolut optimala förhållanden att köra isracing idag, vi har haft riktigt kallt och sen har vi gått mot nollan, men det kunde gärna blivit någon plusgrad också, så det får vi hoppas att det blir.

Det ligger nostalgi i luften inför tävlingen som börjar klockan 19.00 på speedwaybanan i Målilla. Dackarna hoppas på att ett par tusen åskådare ska komma till stadion och se vem som vinner och blir nordisk mästare i isracing 2011.

– Det kommer bli en upplevelse, lovar klubbchefen Jörgen Kling. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista