Troy Davenport fick stå två perioder. Foto: Hulkfoto
Ishockeyallsvenskan

IKO förlorade nyckelmatch

Mattias Guter: ”Det är inte roligt”
2:35 min

I säsongen fjärde möte i hockeyallsvenskan mellan Oskarshamn och Malmö kopplade gästerna ett grepp om matchen i första peridoen och släppte sedan inte initiativet utan vann med 6-2.

Säsongens sista möte mellan IK Oskarshamn och Malmö var viktig för båda lagens chanser att nå playoff.  Malmö stärkte sina slutspelschanser efter vinst med 6-2. 

Den inledande perioden präglades av en ganska stor dominans för bortalaget, i alla fall till en början. Malmö var puckförande i långa stunder och var ofta även i Oskarshamns zon vilket ledde till att Troy Davenport i Oskarshamnsmålet verkligen fick vara alert redan från start.

Efter den skånska anstormningen i inledningen var det sen dags för hemmalaget att sätta sina motståndarna under press. Under en femminutersperiod i mitten av den första perioden så lyckades IKO vaska fram ett par, tre riktigt vassa chanser, dock utan att förpassa pucken förbi Markus Svensson i Malmömålet.  

Efter 13.54 så visade sen hemmalaget prov på riktigt uselt och passivt försvarsspel när man helt utan försök till motstånd lät Lucas Sandström glida in till ett perfekt skottläge. Troy Davenport räddade Sandströms skott men lyckades inte med att förhindra Robin Alvarez från att placera upp returen i krysset vilket betydde 0-1.

Malmös ledningsmål blev det enda i den första akten av matchen och majoriteten av åskådarna i Arena Oskarshamn ville nog se en uppryckning från hemmalagets sida i den andra och tredje perioden.

Skottstatistik i den första perioden: 8-14

Den andra perioden började tungt för Oskarshamn som omgående fick slita i numerärt underläge sedan Jacob Bertilsson dragit på sig en utvisning för fasthållning. Utvisningen innebar inte bara spel i numerärt underläge utan även ett resultatmässigt underläge som fördubblades då Lucas sandström skyfflade in 0-2 dryga två minuter in i perioden.

När Carl Söderberg satt på botbänken för bortalaget så hade Mattias Guter fått nog av måltorkan mot Malmö, han tog fart på egen hand och helt fri med målvakten Markus Svensson gjorde han inget misstag utan lade in pucken i öppet mål efter att ha rundat målvakten. Reduceringsmålet kom i powerplay vid tiden 6.02.

Bara två minuter senare var det lagkaptenen Stefan Petterssons tur att komma helt ensam mot Malmö-kassen, men en försvare hann upp honom tillräckligt mycket för att hinna fälla honom, straffslag tilldömdes Oskarshamn. Nämnde Pettersson tog ordentligt fart men lyckades inte heller denna gång överlista Markus Svensson som läste kaptenens fint och parerade.

Spelet var sedan tämligen avslaget och egentligen ingenting av värde hände på nästan 10 minuter, då hände det på nytt impopulära saker enligt majoriteten i arenan. Patrik Nevalainen hittade nätet mellan Davenports ben efter ett rappt handledsskott som betydde 1-3 vid tiden 15.42. Målet resulterade i både griniga hemmaspelare och åskådare, inte speciellt mycket muntrare blev stämningen knappa minuten senare då Robin Alvarez gjorde sitt andra mål för kvällen. 1-4 efter 16.31. Trots att Oskarshamn sedan fick spela de avslutande tre minuterna av perioden i powerplay så blev det inga fler mål.

Skottstatistik i den andra perioden:15-9

I den tredje perioden fick IKO inleda den första minuten i spelformen fem mot fyra sedan Malmös Thomas Larsson fortfarande hade tid att sitta av i utvisningsbåset. Det numerära överläget resulterade dock inte i någonting av värde för Oskarshamn, som i periodpausen valde att göra ett målvaktsbyte.

Troy Davenport som inledde matchen väldigt lovande fick sätta sig i avbytarbåset till förmån för Jens Holmström. Den sista perioden präglades mer av utvisningar och spelavbrott än av målchanser och trevlig ishockey. Det var även i ett av alla numerära underlägen som speedwaysiffrorna ordnades av Nichlas Hardt då han i spel fem mot fyra efter 14.56 i den avslutande perioden gjorde 1-5. Efter detta mål insåg stora delar av den ganska så småskaliga hemmapubliken att hoppet var ute och lämnade därför Arenan.

De som gjorde så gick dock miste om ett glädjeämne då Lukas Eriksson tre minuter före slutet gjorde 2-5. Malmö skulle dock få det sista ordet i dubbel bemärkelse då Marcus Olsson med 23 sekunder kvar fastställde slutresultatet 2-6.

Skotten i den tredje perioden: 8-9

Oskarshamn – Malmö 2-6 (0-1, 1-3, 1-2)

Skottstatistik: 31-32

Publik: 2275

Reporter :  Rasmus Arvidsson P4 Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".