Kalmar län

Utredare: Ansökan måste skickas i år

Mats Sjöstrand: "Max ett år"
5:28 min

Enligt utredaren Mats Sjöstrand måste ansökan om framtidens region skickas i år, om den ska bli klar under mandatperioden.

– Man behöver komma med en ansökan åtminstone under det här året eller allra senast under början av nästa, säger Mats Sjöstrand som fått i uppdrag att leda statens översyn av sin förvaltning.

Från statligt håll vill man gärna att regiongränserna löper parallellt med statens framtida länsgränser. Men då måste de regionala politikerna bestämma sig snabbt.

De flesta bedömare räknar med att Kalmar län kommer att tillhöra en ny region 2015 och att länets invånare kan välja till ett nytt regionparlament redan i valet 2014.

Rörig struktur

– Idag har vi en ordning där statliga och europeiska pengar fördelas i en mängd olika strukturer, säger Mats Sjöstrand.

-- Det är väldigt mycket idag som är lite rörigt och befogenheterna är olika i olika delar av landet. Någon gång måste man reda upp den här frågan.

Hur stor eller liten bör en region vara, enligt dig?

– Det fanns i ansvarskommittén någonting som sa att det inte borde vara mindre än en miljon invånare. Men det var också en av de mest kritiserade delarna i den kommittén och det är inget som är antaget att så ska det vara. Det måste vara tillräckligt stort för att lösa infrastrukturproblem.

Tahir Yosef
tahir.yosef@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".