Högsby

Förundersökning läggs ner mot pappan i Abbas Rezai-målet

Johanna Lindblad Ahl rapporterar
1:01 min

Polisen slutar att utreda om pappan till Abbas Rezais dömde mördare har gjort sig skyldig till en misshandel förra året.

– Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen, skriver åklagaren i sitt beslut.

– På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.

Misstankarna gällde inblandning i en misshandel, men polis och åklagare har varit mycket förtegna med vad det gällde.

Misstänktes för hedersmordet

Abbas Rezai mördades brutalt i Högby 2005. Mordet har betecknats som ett hedersmord och flera medlemmar ur Abbas Rezais flickväns familj misstänktes för mordet.

Domstolarna kom fram till att den äldste sonen i familjen – som ensam dömdes för mordet – inte kan ha gjort det själv. Han tog också tillbaka sitt erkännande och har begärt resning i högsta domstolen.

Den dömde sonen skulle egentligen ha utvisats efter att han hade avtjänat sitt straff. Idag hålls han gömd och hoppas att Högsta domstolen ska ta upp hans fall.

Pekades ut som mördare

Pappan i familjen frikändes, men pekades ut som den verkliga mördaren av en familjemedlem i fjol.

Polisen har alltså också utrett om pappan i familjen gjort sig skyldig till ett annat brott – en misshandel för omkring ett år sedan. Det är den utredningen som nu lagts ner av åklagaren, som inte tycker att det finns någon möjlighet att gå vidare.

Bakgrund: Mordet på Abbas Rezai

Abbas Rezai.

Abbas Rezai mördades brutalt i en lägenhet i Högsby 2005. Han blev slagen, skållad med het olja och slutligen knivhuggen till döds. Flera medlemmar ur Abbas Rezais flickväns familj misstänktes för mordet, men det var bara den äldste sonen som dömdes för brottet.

Mordet har betecknats som ett hedersmord och domstolarna kom fram till att den dömde sonen inte kan ha gjort det själv. 2009 tog han tillbaka sitt erkännande och han har begärt resning i Högsta domstolen. 2010 pekade en familjemedlem ut pappan i familjen som den verkliga mördaren.

Fördjupning: #link=232259#

Ladda ner P4 Kalmars prisbelönta dokumentär

Tidslinje

  • November 2005: Abbas Rezai mördas i en lägenhet i Högsby.
  • Våren 2006: Den äldsta brodern i den mordanklagade familjen döms till fyra års sluten ungdomsvård och livstids utvisning. Föräldrarna frias helt.
  • Sommaren 2006: Göta hovrätt fastställer tingsrättens dom.
  • Vintern 2008: P1-programmet Kaliber avslöjar att ingen telefonspårning gjordes för att ta reda på vilka släktingar till den familj som misstänktes som fanns i Högsby när Abbas Rezai mördades.
  • Vintern 2009: Nya förhör hålls med den broder som dömdes för mordet. Utvisningen av honom stoppas.
  • Våren 2010: Riksåklagaren RÅ rekomenderar HD att bevilja resning för den broder som dömdes för mordet.
  • Sommaren 2010: Den dömdes yngre bror uppger att pappan i familjen egentligen var mördaren.
  • Våren 2011: Högsta domstolen beviljar resning i målet och det ska göras om i Göta hovrätt eftersom det kommit fram nya uppgifter. Mamman och pappan i familjen häktas misstänkta för mord.
  • Juni 2011: Den nya rättegången inleds och avslutas efter sju dagar. Åklagaren yrkar att mamman och pappan ska dömas till livstids fängelse och utvisning.
  • Juli 2011: Göta hovrätt dömer föräldrarna till 10 års fängelse för mord och dem ska sedan utvisas "för all framtid". Sonen, som tidigare dömdes för mordet, döms av hovrätten till medhjälp till mord och får sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader. Han kommer inte att utvisas efter avtjänat straff.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".