Södra följer utvecklingen. Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio.
Kalmar län

Södra riskerar drabbas av Egyptenkris

Egyptenkris kan påverka Södra
1:41 min

Skogskoncernerna Södra och Vida riskerar att drabbas hårt om krisen i Egypten fortsätter. Sedan igår är det totalstopp för skeppning av sågade trävaror till landets hamnar.

Per Braconier, informationsdirektör på Södra menar att det är svårt att säga hur hårt det kommer att slå.

– Om det är någon vecka då det är kaotiskt och inte fungerar som vanligt för oss så påverkar det inte, säger han.

-- Men även i det längre perspektivet är det naturligtvis på marginalen då det ändå är fem procent av vår samlade produktion.

Kan det här slå mot er verksamhet i Sverige?

– Det skulle nog vara allvarligare om man hade något sågverk som var väldigt dedikerat till bara Egypten, men vi har ju inte på det sättet. I nuläget kan jag inte se detta, men allting beror ju på om det här drar ut på tiden eller vad som händer i övrigt.

För Vida är exporten till Egypten under fem procent av företagets totala produktion av sågade trävaror. Ledningen tror inte att problemen blir långvariga och oavsett vad som händer kommer byggandet i Egypten att stimuleras.

Södras Per Braconier vill gärna jämföra med utvecklingen i Tunisien, dit Södra också exporterar sågade trävaror.

– Efter de oroligheterna så återgick det ganska snabbt till det normala. Det var en väldigt kort stund det var kaotiskt.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".