1 av 3
OKG kärnpunkten för den stora övningen. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
2 av 3
Ledningscentralen på länsstyrelsen kommer vara full av aktivitet. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
3 av 3
Anna Norlén och Peter Sieurin. Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Kalmar län

Hela Sverige övar katastrof i Oskarshamn

"Tror det kommer vara rörigt"
1:38 min

Nu på morgonen inleds en ovanligt stor katastrofövning där myndigheter över hela Sverige är med.

Händelsens centrum är en fiktiv kärnkraftsolycka vid kärnkraftsverket i Oskarshamn.

Bara krishanteringen i Kalmar län kommer att engagera hundratals anställda under två dagar. Dessutom är åtskilliga myndigher med i övningen. Alla ska bidra med sin del och lösa de uppgifter de behöver göra.

Första övningen av den här storleken

Att statliga myndigheter övar samverkan är inget nytt. Inte heller att vi som kärnkraftslän har krisövningar. Det nya är att man slagit samman de här övningarna till en.

– Det är första gången man får öva helheten, samhället hänger ju ihop, säger Anna Norlén som är beredskapsdirektör i Kalmar län.

P4 Kalmar träffade henne dagen innan övningen drar igång.

Hur kommer det fungera då?

– Jag tror det kommer vara rörigt och svårt men vi kommer lösa det allteftersom.

En av utmaningarna är behovet av att få ut information. Därför är såväl Sveriges Radio som Sveriges Television med i övningen och har byggt upp fiktiva studios i Stockholm. Från dessa kommer sändningar kontinurerligt med program och nyheter som deltagarna kommer se och lyssna på. Även landstinget är med i övningen för att bland annat ställa sin sjukvårdsrådgivning på prov.

Plötsligt sker en kärnkraftsolycka

Förhistorien är ett Sverige med mycket kall vinter och elbrist. Plötsligt sker en kärnkraftsolycka i Oskarshamn. Hundratals personer har engagerats som ska interagera med myndigheterna som ska träna sig i att hantera krisen och framförallt lära sig att samverka och snabbt moblisera de resurser som krävs.

– Syftet med övningen är ju att testa hur man agerar vid en verklig händelse och de som övar vet inte vad som sker så man får anpassa läget allteftersom, säger Anna Norlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".