Kalmar FF.s Tobias Carlsson har dragits med svåra ljumskproblem. Arkivfoto: Paul Madej/Scanpix
Sport

Skador orsakas av ensidig träning

Tobias Carlsson: ”Precis som att det är på väg att brista”
1:46 min

Allt för hård och ensidig träning är orsak till att många elitidrottare måste avstå träningar och matcher på grund av ljumskproblem.

Skadetypen kallas Sportman´s hernia och drabbade Kalmar FF:s mittback Tobias Carlsson som opererats två gånger för sina ljumskproblem efter nästan 2 års pina.
- Det är så att det knyter sig allting och på mig sitter det i skelettet. I bäckenbenet och det känns nästan som det håller på att brista, berättar Carlsson för P4 Kalmar.

Det tog nästan 1,5 år innan Carlsson fick veta att det var Sportsman's hernia som han led av.
- Det är ett stort mörkertal eftersom det är så svårt att peka på vad det är, berättar han.

Sportsman's hernia - vanlig skada

Carlsson är långt ifrån ensam bland fotboll-, innebandy- och ishockeyspelare att drabbas av idrottsbrock eller Sportmans hernia. De allsvenska fotbollslagen har i snitt 1-2 spelare som har eller lever i sviterna av den manliga formen av foglossning säger idrottsskadespecialisten Jan Ekstrand.

Ekstrand menar att elitspelarna har tränat för ensidigt och på så sätt fått för starka ben medan resten av kroppen inte har hängt med.
- Den moderna fotbollsträningen går ut på att vara grenspecifik och då får man ingen specifik träning för till exempel bålen. Det kanske inte behövs för att bli en bra fotbollsspelare men för att undvika den här typen av skador behövs det, säger Ekstrand.

Hoppas ha hjälpt andra

Tobias har under vintern gjort en mindre operation till för att kunna bli helt skadefri och hans ljumskproblem har lett till ändrad träning.
- Vi kör styrketräning tre gånger i veckan och det gjorde vi inte innan, säger Carlsson.
Han hoppas att detta gör att fler spelare i truppen slipper denna sortens skador.
- Tyvärr, så var det jag som fick gå i bräschen men jag hoppas det går bättre för de andra tack vare mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".