Stig-Anders Svensson får inte ha hästar. Arkivfoto: Håkan Montelius / SR
Småland

Nytt bakslag för "Hästmannen"

Stig-Anders Svensson från Eksjö, i folkmun kallad Hästmannen, har åkt på ett nytt bakslag i kampen om att få tillbaka sina hästar.

Den färska domen kommer från Förvaltningsrätten i Jönköping och den säger att Stig-Anders "Hästmannen" Svensson inte ska få ha hästar på sin gård.

Därmed tycker Förvaltningsrätten att Länsstyrelsen gjorde rätt som förbjöd Stig-Anders att ha kvar hästarna.

Stig-Anders Svensson blev Hästmannen med hela svenska folket efter den uppmärksammade tv-dokumentären om hans ensamma liv på gården Råskog utanför Eksjö.

Hästarna har inte fått gå ute

Djurskyddsinspektören i kommunen har under en längre tid haft synpunkter på hur Stig-Anders Svensson skött sina hästar. De har varit smutsiga, inte fått gå ute och inte fått tillräcklig vård, trots flera påpekanden, menar inspektören. Till slut förbjöd Länsstyrelsen Stig-Anders att ha djur i oktober förra året och det är det beslutet som han genom sitt ombud överklagat.

Det är rätt att ge Stig-Anders Svensson djurförbud eftersom han upprepade gånger brutit mot djurskyddslagen, menar rätten som tror på djurskyddsinspektören i Eksjö.

Privatpersoner vill hjälpa till

Det är risk att flera brister kommer att uppstå och därför ska djurförbudet finnas kvar, skriver Förvaltningsrätten i sin dom.

Flera privatpersoner har lovat att ställa upp och hjälpa "Hästmannen", men det finns ingen plan för hur det här ska gå till, menar Förvaltningsrätten. Därför hjälper inte det.

Domen går att överklaga till Kammarrätten.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".