Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Kalmar län

Butiker valde olika väg med tyskt kött

Efter dioxinlarmet i Tyskland för en dryg månad sedan valde livsmedelsbutikerna att agera mycket olika, visar P4 Kalmars genomgång.

En del butiker plockade bort alla varor där tyskt kött fanns med, medan andra bara tor bort det som det larmats om.

Ica Maxi i Kalmar valde till exempel att nästan helt ta bort alla charkvaror där det fanns tyskt kött i köttråvaran.

Catharina Grundström som äger och driver butiken säger till P4 Kalmar att de avdelningsansvariga har gick igenom sortimentet, både styckekött och pålägg.

– I de fall där det stått svensk eller tysk råvara så har vi för säkerhets skull tagit bort det och kontrollerat med leverantören.

Det är inte bara styckeköttet man gått igenom. Även påläggen har granskats och det enda P4 Kalmars reporter kunde hitta var kalkonkött som hade sitt ursprung från Tyskland.

Men bara ett par dagar senare meddelar Ica Maxi att det återigen har tysk köttråvara i vissa varor efter att man kontrollerat det hela med sina leverantörer.

Viktigt för konsumenterna

Samtidigt verkar det för konsumenterna vara viktigt att veta varifrån styckeköttet kommer. Lite sämre koll har de flesta på pålägget. 

– Jag köper svenskt för det mesta, bara svenskt, säger Mona Johansson som var och handlade på stormarknaden.

Hon kollar alltid varifrån köttet kommer oavsett vara och hon vill inte ha något annat än svenskt. Anledningen är att hon vill stödja de svenska köttproducenterna men också för att hon litar mer på det svenska köttet än utländskt.

Hade kvar tyskt kött

Bara ett par hundra meter från Ica Maxi finns Coop Forum i Kalmar. De gick inte lika långt som sin butikskollega. I själva verket innehåller till och med deras egna varor köttråvara från Tyskland.

Elisabeth Stake som är varuhuschef säger att man har tyskt kött som man anser är okej.

– Vi har ju absolut ingenting som man har larmat att det kan finnas dioxiner i, men det kött som det inte finns larm om har vi valt att behålla i vårt sortiment.

Varför då?

– Det är inte i dagsläget betraktat som farligt att äta och då finns det ingen anledning att ta bort det heller, säger Elisabeth Stake.

Livsmedelsverket menar att det inte är någon fara att äta tyskt kött idag.

Fakta: Dioxinskandalen

Det var i början av januari som larmet kom om att det upptäckts för höga halter av dioxin i djurfoder i Tyskland.

Dioxinet hade sedan spridit sig till djur och flera tusen gårdar i Tyskalnd stängdes av. I de fall där dioxinhalterna var för höga i djurkropparna brändes köttet.

Tyska myndigheter har lovat att inget kött med för höga halter av dioxin har nått Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".