Rasmus Elm. Arkivfoto: Helena Gustafsson/Sveriges Radio
Agiya Napa, Cypern

Rasmus tillbaka i landslaget

Starkare, bättre tränad och framför allt: Skadefri. Rasmus Elm är tillbaka i landslaget. – Det känns lite som en nystart, säger han inför tisdagens landskamp mot Cypern.

Först en nödvändig bakgrundsorientering:

Elm slog igenom med dunder och brak i landslaget under vinterturnén till Kalifornien 2009. Han var lysande i debuten från start mot Mexiko (1-0) i Oakland.

Det var då förbundskaptenen Lars Lagerbäck, annars ytterst försiktig med superlativer över unga spelare på väg upp, sade: – Han visade att han har potentialen. Fortsätter det så här kan det bli en av de bättre spelare vi har sett på flera år som kommer fram.

Det fortsatte. Med VM-kval som ordinarie på mittfältet och totalt elva landskamper det året. Bara Daniel Majstorovic och Olof Mellberg spelade lika många.

Rekyl förra året

Det gav också fyraårskontraktet med AZ Alkmaar i holländska ligan. Året därpå?

Då kom rekylen. En svag landskamp mot Wales i mars och ett kort inhopp mot Tyskland i november. Det var allt i blågul miljö. Besöken på fotbollslivets skuggsida kom desto oftare.

– Jag blev skadad i ankeln i sista träningsmatchen inför säsongen, tvingades vila och tacka nej till landslaget. Och på våren fick jag magbesvär och sjukdomar. Jag gick ner en massa kilo och tappade all kraft, säger han.

I samma veva byggde Erik Hamrén vidare på sitt landslagsbygge.

– Det var inte optimalt att bli skadad och sjuk och allt möjligt när man ska lära känna en ny förbundskapten och visa vad man kan. Men det viktigaste för mig vara att bli pigg och frisk igen. Är jag det, vet jag vad jag kan. Det var ingen panik.

Konkurrenssituation för din del nu under Hamrén kontra under Lagerbäck?

– Vi har bytt system, laget har gjort det bra och det blir mer och mer konkurrens.

Tränat sig starkare

Ser du dig främst som kantspelare i landslaget?

– Det vet jag inte. Jag hoppade in som innermittfältare mot Tyskland och som jag sagt tidigare kan jag spela lite här och där. Jag känner mig i väldigt bra form och det har gått bra hela säsongen. Jag är både starkare och tryggare med allt.

Har du tränat extra eller annorlunda efter alla skador och besvär?

– Nej, men vi har kört mycket mer styrka i år än under tidigare tränare. Jag tror att det har hjälpt mig. Jag har varit lite tanig innan.

– Förhoppningsvis har den träningen gett resultat och stabilitet.

Henrik Skiöld/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".