Kalmar län

Minskat stöd till bönder kan ge dyrare sjukvård

1:42 min

En utredning som presenterades häromdagen vill att bönderna själva ska stå för alla kostnader när deras djur drabbas av bland annat salmonella. Men på LRF menar man att det kan tvinga bönder att lägga ner.

För om inte på en gång, så när deras djur drabbas av salmonella eller någon annan smitta.

Per Göran Sigfridsson har en grisgård i Läckeby utanför Kalmar.

– Jag kommer att kunna ha kvar gården, fram tills något händer.

Om utredningen går igenom kan ett salmonella utbrott kosta flera miljoner kronor för den drabbade gården.

Någon möjlighet att lägga undan pengar finns egentligen inte, svenska bönder får inte bättre betalt än bönder i andra länder där salmonellan är vanligare och kontroller och sanering mindre omfattande eller obefintlig.

90 personer dog

Därför vill lantbrukarna ha kvar den statliga hjälpen som infördes efter Alvestafallet 1953, då 90 personer dog i en stor salmonellaepidemi. Om stöder försvinner riskerar inte bara lantbrukare att drivas i konkurs utan också antalet salmonellafall öka i Sverige tror Per Göran Sigfridsson.

– Det är viktigt att se det som en samhällsfråga. Vi måste minimera sjukdomsrisken hos människor också

Dyrare sjukvård

Så även om kontrollen i framtiden är lika hård av svenska gårdar ökar risken av drabbas av salmonella när kostanden för sanering lämpas över på lantbrukarna tror Per Göran Sigfridsson och LRF.

För idag får nästan alla svenskar salmonella när de äter utomlands eller äter importerad mat. Och om svenska bönder tvingas lägga ner på grund av kostnaderna då ökar importen från högriskländer som inte har samma koll på smittan som Sverige.

Och fler smittade med salmonella innebär ökade kostnader på andra platser. Inte minst i sjukvården som får ta hand om de drabbade.

– Den risken är uppenbar. Jag tror att man i den här utredningen inte har sett hela bilden. Kan vi hålla vår djuruppfödning fri från salmonella och andra sjukdomar tror jag hela samhället kan spara på det, säger Jan R Andersson, Moderat riksdagsman från Kalmar som reagerat på utredningen.

Leif Johansson

Leif Johansson. Foto: Simon Leijnse/SR

Reporter
leif.x.johansson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista