Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Kalmar län

Länet får 10,7 nya vårdmiljoner

Kalmar län får 10,7 miljoner kronor av de statliga stimulansmedlen som ska leda till bättre vård för de mest sjuka äldre. Av dem får landstinget 8,4 miljoner kronor och kommunerna får dela på 2,3 miljoner.

Totalt delades 100 miljoner kronor ut till de kommuner och landsting som anslutit sig och börjat registrera i två olika kvalitetsregister, Senior Alert och Svenska Palliativregistret.

Så här skriver Landstinget om de båda registren i ett pressmeddelande:

Senior Alert ger stöd till ett förebyggande arbetssätt genom att risk för fall, trycksår och undernäring bedöms och dokumenteras på ett samlat sätt. Av den statliga potten på 50 miljoner går sammanlagt 7,6 miljoner till Kalmar län - 7,3 miljoner till landstinget och knappt 300 000 kronor att fördela mellan Hultsfred, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn och Torsås kommuner.

Svenska Palliativregistret, som har Landstinget i Kalmar som huvudman, har som syfte att säkerställa att alla människor får en värdig död. Av denna pott på 50 miljoner går drygt 3,1 miljoner till Kalmar län - knappt 1,1 miljoner till landstinget och drygt två miljoner att fördela bland länets samtliga tolv kommuner.

Nu ska man börja med analysarbete av den vård som döende människor får i Sverige. Den analysen ska presenteras den 12 april vid Svenska palliativregistrets årskonferens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".