Foto: Johanna Lindblad Ahl
Kalmar län

Stor risk att dö i hjärtinfarkt

Hjärtläkaren: ”Det känns såklart inte bra”
1:29 min

Risken att dö i hjärtinfarkt utan att man ens hinner in för sjukhusvård är högre här i länet än i andra delar av landet.

Skillnaden är så stor att det kan handla om ett hundratal länsinvånare som avlider innan de fått vård, jämfört med om de hade bott i ett annat län. Det här har organisationen Hjärt- och lungsjukas riksförbund upptäckt när man granskat landets hjärtvård.

– Vad vi såg var att ungefär 20 procent av dem som avlider i hjärtinfarkt gör det innan de får vård, och det är en anmärkningsvärt hög siffra, konstaterar Pär Hommerberg på Hjärt- och lungsjukas riksförbund.

I det bästa landstinget i undersökningen Uppsala var den siffran 12 procent.

Klarar sig bra om man får vård

Får man bara vård klarar man sig i regel bra från en hjärtinfarkt, men  problemet för den som bor i Kalmar län är att man ibland inte kommer in till vården överhuvudtaget. Och då ser det mörkare ut.

Siffrorna är mycket osäkra men måste ändå tas på allvar, tycker Pär Hommerberg.

– Om man hade samma siffror i Kalmar län som man har i Uppsala, då skulle 120 smålänningar räddas till livet varje år och det är faktiskt en ganska stor siffra.

Hjärtspecialisten Jörg Carlsson på länssjukhuset i Kalmar säger till P4 Kalmar att det såklart inte känns bra med de siffrorna.

--  Vi har ju minskat dödligheten för de som har tagit sig till sjukhuset och självklart vill jag som hjärtläkare att de som abv olika anledningen inte kommer i lika god tid till sjukvården har samma fördelar av den behandling vi kan ge.

Hjärtinfarkt kan stoppas helt

En hjärtinfarkt kan stoppas helt om man får vård inom 30 minuter, sen förlorar man efterhand en del av hjärtmuskeln, men man kan ändå rädda hjärtmuskeln upp till tolv timmar efter en infarkt.

En orsak till att siffrorna ser ut så här kan vara att många äldre som drabbas av hjärtinfarkt inte vill vara sjukvården till last och därför drar sig för att larma.

Imorgon kväll håller Hjärt- och lungsjukas riksförbund ett öppet möte där landstingspolitikerna svarar på frågor om hjärtsjukvården i länet.

Glenn Möllergren
P4 Kalmar
glenn.mollergren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".