O1 och O2, O1 närmast i bild. Arkivfoto:Nick Näslund/SR
Oskarshamn

Modulbyggda kärnkraftverk kan hålla nere elpriset i framtiden

Henryk Anglart: ”Att bygga moduler är bästa sättet”
1:38 min

En satsning på att bygga nästa generations kärnkraftverk i moduler, kan ge samma elpris i framtiden som vi har idag.

Japanska Hitatchi som visat intresse för att anlägga en fabrik som kan bygga nästa generations kärnkraftverk i moduler i Oskarshamn, i konkurrens med ett tiotal andra orter i Europa.

Och satsningen, om den blir verklighet vill säga, kan innebära att man kan hålla dagens nivå på elpriset även i framtiden.

Är framtidens teknik

Lektorn i kärnteknik vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, Henryk Anglart säger att modulbyggen är framtidens teknik, just med tanke på den ekonomiska aspekten.

– Det som är största problemet med att bygga kärnkraftverk är att det tar lång tid och kostar mycket. Alltså man måste investera kapital och sen återspeglas det på högre elpris.

Han menar att för att minska det och göra kärnkraften mer konkurrenskraftigt menar han att man just måste minska kostnaderna att bygga nytt och säger att moduler minskar tiden och kostnaden.

Standardkärnkraftverk

Det innbär att det blir ett standard känkraftverk där service och  underhållskostnader minskar eftersom alla kärnkraftverk isåfall skulle se  likadana ut och det är bara att ringa reservdelslagret om något går sönder.

Så att bygga ett nytt modulkraftverk som ersättning till reaktor 1 i Oskarshamn kan bli billigare än att rusta upp den för 15 års ytterligare drift. Den är nämligen idag bland de äldsta i världen. Det finns bra två äldre i drift.

Men om den O1:an ska ersättas så måste det till ett beslut snarast säger Heryk Anlart. För vi måste utnyttja den kompens som finns kvar inom den svenska kärnkraftsindustrin.

Måste få fram fler kärnkraftstekniker

Det kan bli svårighet att få fram de mellan två till tre tusen kvalificerade tekniker till Oskarshamn som krävs om det ska byggas en modulfabrik där.

– Kompetensen finns och det finns en bra grund att bygga något sådant i Sverige. Men naturligtvis det är många som pensioneras nu och vi behöver nya och unga som lockas till kärnkraftsindustrin, säger Henryk Anlart. 

För det kan bli svårighet att få fram de 2 - 3 tusen kvalificerade tekniker till Oskarshamn som kraävs om det ska byggas en modulfabrik där. )

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".