Arkivfoto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
Oskarshamn

Besked om O4 inom några år

Ingemar Engkvist: ”Kommer ha en ny anläggning år 2022”
1:51 min

Ett besked om en ny kärnkraftsreaktor ska byggas i Oskarshamn som ersättning för O1:an, kommer under den nuvarande mandatperioden. Det bekräftar Eon Kärnkrafts VD.

Det kan positivt påverka Hitachis planer planerna på tillverkningen av nya kärnkraftverk i Oskarshamn som skulle ge ett par tusen nya jobb.

Ingemar Engkvist VD på Eon Kärnkraft, största ägaren bakom OKG, bekräftar planerna på en O4 finns med i bilden inför framtiden.

– Anta att vi skulle fatta ett beslut idag om att bygga en ny anläggning, så kommer det att ta, vi kommer ha en ny anläggning i drift då 2022 eller något sådant, säger han till P4 Kalmar.

Utreder en eventuell O4:a

Att bygga en ersättning för reaktor O1 kommer att ta tid då prossessen med tillstånd kommer att bli mycket omfattande. 

Och om Hitachi Nuclear vill ha en order för att ge ett par tusen jobb i Oskarshamn, så lär det dröja till leverans. Men de kan nöja sig med en viljeinriktning. Så finns en O4:a med i Eons planer inför framtiden?

– Just nu håller vi på med en utredning som kommer hålla på under detta året som kommer avgöra strategin kring hanteringen av O1:an och en eventuell O4:a.

– Vi måste vara säkra på att vi kan få tillbaka investeringen och att vi har en långsiktig energipolitik i det här landet, säger Ingemar Engqvist.

Inga snabba besked

Det innbär att Hitatchi inte kan få något snabbt besked. Men inom den nuvarande mandatperioden så kan Eon säga åt vilket håll kompassen pekar, och om den pekar mot en ny reaktor i Oskarshamn som ska ersätta O1:an.

– Man kan säga att under den här mandatperioden så är det ju rätt så tydligt att regeringen och regeringspartierna har gjort en omsvängning i energifrågan, och då också har möjliggjort en generationsväxling av kärnkraftsreaktorer, säger Ingemar Enqvist.

Fakta OKG:

OKG Aktiebolag ligger på Simpevarpshalvön, ungefär tre mil norr om Oskarshamn. Där finns tre av Sveriges kärnkraftsreaktorer, Oskarshamnsverket 1, 2 och 3, som OKG äger och driver. De kallas i dagligt tal för O1, O2 och O3. Genom att producera tio procent av Sveriges el tillhör OKG en av de stora leverantörerna av baskraft till det nordiska elförsörjningsnätet.

Sedan 1993 är OKG ett dotterbolag till Sydkraft, som idag heter E.ON Sverige. E.ON Sverige-koncernen äger 54,5 procent och den andra delägaren Fortum-koncernen 45,5 procent.

Källa: Okg:s hemsida

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".