Lysingsbadet logga. Arkivfoto: Lennart Ackling/Sveriges Radio
Köpingsvik/Västervik

Asylsökande lämnar campingar

Lars Borgemo: ”Just nu är det låg inströmning”
1:33 min

Nu töms campingar i länet på asylsökande. Kontrakten går ut och behovet av akutplatser till asylsökande är inte längre lika stort.

Redan i förra veckan tömdes det tillfälliga boendet för asylsökande på Lysingbadet i Västervik. Idag ska de första asylsökande lämna Lundegård camping på Öland.

Orsaken är att kontraktet mellan Migrationsverket och campingen går ut om några veckor samtidigt som behovet av akuta platser inte längre är lika stort eftersom färre söker sig till Sverige, enligt Migrationsverkets chef i Kalmar län Lars Borgemo.

Inte lika stora behov längre

– Just nu är det ovanligt låg ström faktiskt, vi brukar ha betydlig mer än vad vi har just nu.

– Vi har inget behov att akut öka våra boenden. Vi kommer att kunna ta emot de som är i behov av platser. Sen får vi se vad det blir framöver, under våren. Det brukar öka lite under mars, men jag tror inte att det kommer att vara lika hårt tryck som det varit under 2010, förklarar Lars Borgemo.

I september 2010 flyttade cirka 130 flyktingar till Mölltorps camping i Färjestaden och en dryg månad senare flyttades de till Lundegårds camping utanför Köpingsvik, där det bodde ytterligare ett par hundra asylsökande.

Som mest var det cirka 300 asylsökande som bodde påi Lundegård, i väntan på omplacering. Lika många placerades i slutet av september på Lysingsbadet i Västervik.

Flyttar till Oskarshamn, Kristadala och Alvesta 

De asylsökande i Västervik har redan flyttats och idag inleds alltså flytten från Öland. Ett fyrtiotal personer ska till nya boenden i Oskarshamn. Och om en vecka kommer några att få flytta till Humlegården i Kristdala.

– Det kommer att försvinna en del till enheten i Kritsianstad eller Alvesta, säger Lars Borgemo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".