Fler och fler vistas på våra vatten. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Sjön lockar allt fler

Katarina Gustavsson: ”Det är proppfullt överallt”
2:01 min

På sex år har den svenska flottan av fritidsbåtar ökat med 23 procent eller 163 000 båtar, visar en undersökning som presenterades på Båtmässan i dag.

Undersökningen är beställd av Transportstyrelsen och visar att det förra året fanns 881 000 båtar i Sverige.

Katarina Gustavsson som själv är båtmänniska har märkt av ökningen.

– I juli är det proppfullt överallt. Det är svårt att få plats i hamnarna men med en så liten båt som vi har så finns det alltid plats.

Vanligaste på våra vatten är mindre motorbåtar. Men fler båtar innebär också en ökad belastning på vår natur.

– Miljöfrågan är jätteviktig. Det finns hur mycket som helst att göra, säger Mats Rosander Liew på Sjösäkerhetsrådet på Transportstyrelsen.

Mats Rosander Liew efterlyser också mer utbildning för att båtägare ska kunna sjöliv och de regler som omfattar båtägandet.

– Det ska vara en enkel utbildning blandad med båtpraktik. Det finns det ett behov av. De flesta idag är inte utbildade. Det kan ta ett helt liv att lära sig köra båt och då är det inte säkert att det lyckas.

Även mässbesökaren Ove Olausson tycker att utbildning och ett båtkörkort är en bra idé, främst för stora snabba motorbåtar.

– Det tror jag, åtminstone för de snabba båtarna. De river upp en jävla sjö. De tar ingen hänsysn längre, tycker jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".