1 av 2
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Alf Jönsson. Foto: Landstinget Kalmar
Kalmar län

Landstinget ska granska sin representation

Alf Jönsson: ”Jag har böjat titta på det där”
1:14 min

Efter uppgifter kring omfattande intern representation inom landstinget, så kommer det hela nu att granskas lovar landstingsdirektören Alf Jönsson.

Det är efter uppgifterna i Östran om utbildningar och kurser med middagar och vin som landstingsdirektören Alf Jönsson på eget initiativ har inlett en granskning. Det handlar om miljontals kronor varje år som går till utbildning inom landstinget.

– Jag har tittat igenom en rad sådana konton och jag kommer göra en detaljgranskning av alla underlag som finns för att se om det är något som sticker ut, säger Alf Jönsson till P4 Kalmar.

11,5 miljoner

Enligt granskningen har den interna representationen de senaste tre åren kostat 11,5 miljoner kronor. Ofta ska politiker och tjänstemän inte bara ha ätit utan även druckit alkohol på högklassiga herrgårdar, gästgiverier och hotell.

Det samtidigt som landstinget försöker profilera Kalmar län som ett hälsolän med minskat användande av alkohol och tobak.

"Inte anmärkningsvärt"

Landstingsdirektören skrev i ett pressemeddelande:

– Naturligtvis ska landstingsanställda ha möjlighet att träffas och bilda nätverk. Att det i samband med sådana konferenser eller studieresor bjuds på två glas vin i samband med en middag eller ordnas en personalaktivitet efter en utbildningsdag är varken märkligt eller anmärkningsvärt.

– Vi har också klara och tydliga regelverk sedan många år för vad som gäller i sådana sammanhang. Men över tid kan det ha blivit en glidning i tillämpningen. Är det så måste det naturligtvis till en uppstramning.

Alf Jönsson har ju själv varit med på många representationer. Har han märkt av överflödet?

– Jag gillar inte mycket mat och själv dricker inte vin, säger Alf Jönsson och tillägger:

--  Jag kommer titta igenom, är det något som sticker ut så ska vi absolut göra en genomlysning av det. Vi är en skattefinansierad verksamhet och den ska alltid tåla en genomlysning, säger Alf Jönsson till P4 Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".