Montage. Foto: Cecilia Bäcklund/Nils Norling/Sveriges Radio
Fotboll

KFF:"Polisnota skulle minska vår konkurrenskraft"

Klubbchefen: ”Det som sker utanför måste vara samhällets uppgift”
1:23 min

Kalmar FF skulle få svårt att konkurrera internationellt om de fick betala för polisinsatserna vid matcherna. Det säger deras klubbchef till P4 Kalmar idag.

Det är Rikspolisstyrelsen som utreder om ideella idrottsföreningar ska stå för kostnaderna. Detta efter en dom mot Örgryte som slår fast att polisen har rätt att ta betalt för sin insats vid offentliga tillställningar som arrangeras av vinstdrivande bolag.

Kammarrättens dom i tisdags pekar på att detta också gäller idrottsaktiebolag, men även ideella föreningar kan få bära kostnaderna.

– Det är ju de som samlar folk som är intresserade, säger Anita Nilsson som P4 Kalmar träffade på stan.

– Jag går inte på fotboll så jag har inte lust att betala det. Det är orättvist.

Linda Södergren från Kalmar, som också är ute på stan, håller inte med.

– Jag tycker absolut att det är skattebetalarna som ska betala. Kultur och fritid, det gör vi för alla som bor i Sverige och då tycker jag att alla ska vara med och betala.

Inget vinstintresse

Inne på Kalmar FF:s kansli på Fredriksskans sitter klubbchefen Svante Samuelsson framför en dator. Han hoppas inte att klubben ska få polisnotan på halsen.

– Det finns inget som helst vinstintresse i vår verksamhet, säger han.

– Alla pengar vi får in går in i verksamheten. Då tycker jag att vi ska sköta det som hanteras inne på arenan men det som sker utanför måste vara samhällets uppgift.

Samtidigt sker ofta händelserna på grund av att det är ett arrangemang som ni står bakom. Hur ser du på det?

– Jag tror att samlas inte sådana där krafter hos oss så gör de det någon annanstans. Det är mer ett generellt problem i samhället tycker jag.

Svårt att konkurrera

Svante Samuelsson tror också att det skulle vara svårt för Kalmar FF att konkurrera med utländska klubbar, om fotbollsföreningen fick hårdare krav på sig.

– Skulle vi få detta också skulle det i princip vara omöjligt att konkurrera internationellt.

Mer om Fotbollslag Kalmar FF

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".