Sverige

Kränkta fosterbarn får kvarts miljon

Myndigheterna svek och tusentals barn vanvårdades och misshandlades under sina placeringar i fosterhem under 1900-talet. Idag föreslog upprättelseutredningen att de utsatt ska få en kvarts miljon var.

Kerstin Wigzell, regeringens särskilde utredare, säger att det mest samstämmiga kravet från de drabbade som utredningen varit i kontakt med är en ceremoni med en ursäkt där representanter för regeringen medverkar.

– Vi har i utredningen ansett att det är ett rimligt krav, säger Wigzell.

Barn- och äldreminister Maria Larsson, KD, har redan tidigare lovat att fosterhemsbarnen ska få en offentlig ursäkt från regeringen.

– Om jag får förslag om en ceremoni kan jag säga att vi ska genomföra en sådan. Detta är något jag känner starkt för, eftersom jag veta att det är viktigt för de drabbade, säger hon till Dagens Nyheter.

En halv miljon

Bakgrunden är att statliga Vanvårdsutredningen sedan några år granskar kränkningar, vanvård och allvarliga övergrepp på svenska barn- och fosterhem under 1900-talet - ett dystert kapitel i Sveriges historia.

Arbetet ska slutredovisas i höst, med vittnesmål där över tusen personer berättar om hur de farit illa. Men utredningen slog redan i fjol fast att myndigheterna brustit i tillsyn över barn- och fosterhemmen.

Wigzell har bland annat jämfört med ersättningar som Norge betalat ut i liknande fall och till tvångssteriliserade i Sverige. I Norge har cirka 2 000 personer fått ungefär en halv miljon kronor var, i Sverige har omkring 1 500 tvångssteriliserade fått ett skadestånd på 175 000 kronor var.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".