Albergo, oljemålning av Franz Baumgartner. En tysk konstnär som kommer att visas på den första medlemsutställningen på Kalmar Konstmuseum.
Kalmar

Konstmedlemmarna får bestämma

Bengt-Olof Johansson: ”Tänker inte cencurera”
1:53 min

Nu ska medlemmarna i Kalmar Konstförening få arrangera egna utställningar på Kalmar Konstmuseum.

Det är en satsning som muséet väljer att göra efter den senaste tidens starka kritik mot muséets strategi och den konst som visas där.

Bengt-Olof Johansson, som är chef för Kalmar Konstmseum, hoppas på en konstruktiv dialog genom att konstföreningens medlemmar själva får välja:

– De får visa ett till fem verk, någonting de tycker om eller som de vill diskutera. Då får de också chans att konkret möta muséets personal för att diskutera vad muséet handlar om och för att se om skillnaden är så stor som Tomas Arvidsson pratar om.

Ifrågasattes i debattartikel

I en debattartikel i tidningen Barometern förra lördagen ifrågasatte Kalmarförfattaren Tomas Arvidsson konstmuséets strategi. Och i den efterföljande diskussionen som blivit på tidingens debattsidor i veckan har diskussionen till stor del kommit att handla om utställningarna som görs, att de skulle vara tråkiga och svårbegripliga för Kalmarregionens konstintresserade.

Borde göra mer för medlemmar

Museichef Bengt-Olof Johansson håller med om att konstföreningen borde kunna göra mer för sina medlemmar men frågar sig alltså om det verkligen är så stor skillnad mellan medlemmarnas syn på konsten och de utställningar som muséet gör.

Svaret hoppas han alltså få nu när man gör verklighet av en idé som kommer från en av konstföreningens permanenta medlemmar. Varje månad ska en medlem få chans att göra en egen miniutställning i muséets bibliotek. Den som är intresserad får höra av sig till Bengt-Olof Johansson och det är först till kvar som gäller:

– Det måste passa in i vårt bibliotek. Det får inte vara allt för skrymmande, säger han.

Tänker inte cencurera

Men muséet tänker inte censurera vilka verk medlemmen som ställer ut väljer. Enda kravet är att han eller hon skriver en text om utställningen och presenterar den för besökarna.

Utställningarna kommer att lanseras under rubriken MMK - månadens medlemskonst. Och den första medlemsutställningen på Kalmar Konstmuseum har vernissage den 9 mars.

Då visar Jörg Carlsson målningar av den tyske konstären Franz Baumgartner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".