Receptfria läkemedel i butikshylla. Arkivfoto: Anna Burén/Sveriges Radio
Kalmar län

Få kontroller av läkemedelsförsäljning

Ingen kontroll har synts i kiosken
1:32 min

Kommunerna i länet är dåliga på att granska försäljningen av receptfria läkemedel. P4 Kalmars granskning visar att flera kommuner ligger efter med kontrollerna.

I mataffären, på bensinstationen och i kvarterskiosken, där kan du sedan ett drygt år tillbaka köpa receptfria läkemedel.

Kommunerna har fått i uppgift att inspektera alla återförsäljare, så att lagarna följs, men P4 Kalmars granskning av häkften av länets kommuner  visar att många ligger efter med kontrollerna.

I Kalmar, Vimmerby och Emmaboda kommuner har man inte genomfört en enda inspektion och i Nybro, Torsås och Hultsfred har man bara besökt hälften av de registrerade återförsäljarna.

Okunskap och personalbrist

Flera kommuner nämner okunskap och personalbrist som två orsaker till att man inte genomfört så många kontroller som man önskar. Dessutom har det i många kommuner tagit väldigt lång tid innan det beslutats vilken förvaltning som är ansvarig för kontrollen.

– Vi har inte genomfört några kontroller än. För tillfället har vi ingen personal som kan genomföra en kontroll av läkemedelsförsäljningen, säger Hans Eriksson, socialchef på Vimmerby kommun och fortsätter.

– När det gäller annan tillsynsverksamhet, till exempel tobak, så köper vi in den tjänsten från vår grannkommun Hultsfred, men i det här fallet med läkemedel får vi inte göra det enligt lagstiftningen.

– Jag vet inte när vi kan komma igång med kontrollerna, men det kommer inte ske före sommaren i alla fall.

Viktor Blomberg
viktor.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".