Rusning efter nya sjukförsäkringsintyg

Den som ska resa i Europa i sommar ska tänka på att vara ute i extra god tid med att beställa intyg från Försäkringskassan. Den första juni infördes ett nytt inplastad utlandsintyg i kontokortsformat som ersätter det gamla otympliga pappersintyget. Det här har blivit en sådan succe att väntiden för ett kort blivit betydligt längre än den dryga vecka som Försäkringskassan räknar med normalt.

Försäkringskassan uppmanar resenärer att beställa via internet eller via telefon minst två, tre veckor före resan för det finns inga tillfälliga bevis att skriva ut med kort varsel. Utan bevis riskerar man få stå för läkarkostnader själv eller extra krångel med att spara kvitton för att om möjligt få ut ersättning i efterhand. De som har kvar gamla pappersintyg kan använda det fram till årskiftet om giltighetstiden inte gått ut innan dess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista