Foto: Johanna Lindblad Ahl
Oskarshamn

Vill satsa hjärtpengar på ändrad livsstil istället

Joep Perk: ”De här siffrorna är skakiga”
1:25 min

Man ska inte satsa resurser på att försöka ta reda på varför ovanligt många här i länet dör i hjärtinfarkt innan de har fått vård, menar hjärtläkaren Joep Perk i Oskarshamn.

Joep Perk tror inte att det går att få några svar, för statistiken är för osäker.

– Man kan ställa frågan. De här människor som dör utanför sjukhuset, i hur många fall är infarktdiagnosen säkerställd? Hur många fall av brusta kropsspulsåder, propp i lungan och andra saker gömmer sig bakom detta? De här siffrorna är skakiga, menar han.

En person som dör kan få dödsorsaken hjärtinfarkt angiven i statistiken. Men det är inte säkert att det här stämmer menar Joep Perk.

Eftersom man oftast inte obducerar de avlidna så kanske man skriver in fel dödsorsak. Å andra sidan borde ju samma fel kunna inträffa lika mycket i andra län som här.

Men det är just den här typen av frågeställningar som andra läkare vill försöka få svar på. Och landstingsrådet socialdemokraten Lena Segerberg sa igår i Fokus i P4 Kalmar att resurser till det här ska finnas när läkarna behöver det.

Vill satsa på ändrad livsstil istället

Men Joep Perk vill heller satsa på att få folk att ändra livsstil och på så sätt slippa drabbas av hjärtproblem överhuvudtaget, snarare än att gräva i de dunkla dödstalen.

– Detta funkar inte alls. Så länge vi inte med säkerhet kan fastställa orsaken. Så länge är det ett gissningsarbete och jag tycker inte man ska lägga tid och pengar på detta. Man kan lägga de pengarna mycket hellre på hälsoåtgärder, säger Joep Perk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".