Akram Ismail tycker att modersmålslärare idag betraktas som riktiga lärare. Foto: Banna Thioubou/Sveriges Radio
Kalmar län

Modersmålslärare har fått högre status

Grazyna Jagodzinska: ”Vi var anonyma”
1:33 min

För tjugo år sen gjorde modersmålslärarna samma jobb som de gör idag. Men då hade de inte alls samma status som lärare som de nu har fått på senare år. 

De flesta modersmålslärare har lärarutbildning från sina hemländer eller pedagogisk utbildning, antingen med sig eller från Sverige.

Polskfödda Grazyna Jagodzinska har varit lärare i många år och kommer ihåg hur det var när hon började.

– Det var så att vi var anonyma, ingen visste vad vi gjorde, eller om det var viktigt eller inte, säger Grazyna Jagodzinska.

Ingen kontakt med svenska kollegor

För 25 år sen när Grazyna Jagodzinska började undervisa i polska var de ett tiotal lärare som åkte runt i Kalmar kommun och några av grannkommunerna. Och på varje skola, fick de leta efter lokaler för sina lektioner. De hade inget lärarrum för att träffas och hade ingen kontakt med sina svenska kollegor.

Dessutom minns Grazyna att de hade de lägsta lönerna. Många modersmålslärare upplevde alltså att de inte hade samma status som deras svenska kollegor.

Bättre status idag

Men så verkar det inte längre vara idag, säger Kurmandji läraren Akram Ismail.

– Jag går till åtta-nio skolor och upplever att nio av tio betraktar oss som lärare. Både svenska lärare och de andra vet bättre nu än de gjorde förut, förklarar Akram Ismail.

Enligt modersmålssamordnaren i Kalmar Rickard Wykman, är det inte mer än rätt att modersmålslärare får samma status som sina svenska kollegor.

– Allteftersom vi försökte likna deras arbetssituation som precis i vilken lärare i svenska skolan som helst, att de har mer tid med elever, och de har tid för planering, att de gör de på skolan, de är ett arbetslag som vilka lärare som helst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".