Arkivfoto: Simon Leijnse/Sveriges Radio
Hultsfred

Mobilregler följs inte i skolan

Elev: ”Det är jätteirriterande”
1:33 min

I Hultsfreds kommun infördes för några år sen hårdare regler som begränsar mobilanvändandet på skolorna. Men det är inte alltid som reglerna efterlevs.

På Lindblomsskolan i Hultsfred som P4 Kalmar besökt, måste mobilen vara avstängd, men så funkar det inte alltid enligt eleverna.

– Det kan vara irriterande. Vi har haft några i klassen som haft och då kommer, drrrrum, har det kommit och det är jätteirriterande.

Vad gjorde läraren då?

– Hon brydde sig inte, säger eleven som säger att många också sätter på sin mobil i smyg och trots att lärare ser det, agerar de inte.  

Restriktioner i samråd

2003 införde kommunfullmäktige i Hultsfred krav på mobilrestriktioner på alla kommunens skolor. Denna enligt Tillgänglighetsprogrammet, som är en kommunalhandlingsplan för handikappade.

Flera handikappsorganisationer var med och tog fram programmet. Bland annat FEB, Elöverkänsligas förening i Kalmar. Anne-Marie Granath var delaktig i arbetet och är nu besviken över att beslutet om mobilrestriktionerna i skolan inte tas på större allvar.

– Jag tycker det är tråkigt. Därför att ett sådant här program finns ju i varje kommun och det är ju vilken väg som det går, men det är ju allafall ett beslut som tagits i kommunfullmäktige och då ska ju det genomföras. 

Och om Anne-Marie Granath själv fick bestämma skulle reglerna skärpas.

– Ja då tycker jag att iallfall på låg och mellanstadiet inga mobiler alls.

Ser inte problemen

Men Annika Ekström utomhuspedagog på Lindblomsskolan upplever inte några stora problem med mobiltelefoner.

– Nu jobbar jag mycket utomhus, men ser sällan att det är mobiltelefoner framme eller med ljud på.

Niklas Ekström
P4 Kalmar
nyheter.kalmar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".