Foto: Lennart Ackling/SR
Tjustbanan

Upprustning säkrar tågbanors framtid

Harald Hjalmarsson: ”Oerhört viktigt beslut”
1:28 min

En upprustning på Tjust- och Stångådalsbaorna säkrar trafiken på banorna framöver. Det trots att upprustningen sker i Östergötland.

Igår enades Regionförbundet om att satsa 100 miljoner kronor på en upprustning av Tjust- och Stångådalsbanorna, eller närmare bestämt den dryga två och en halv mil gemensamma sträckan mellan Bjärka Säby och Linköping.

Samtidigt satsar Trafikverket lika många miljoner. En sammanlagd satsning som nu tryggar banornas fortlevnad, säger moderaten Harald Hjalmarsson, ordförande i Regionförbundet.

– Oerhört viktigt beslut därför att alternativet hade varit att vi sett en bana som inte hade funnits i framtiden. Det här betyder att nu är det framföraltl en kvalitetshöjning och det gör att vi får normal standard på banan så man kan ha full hastghet.

Enigt beslut i styrelsen

Beslutet om den här satsningen var man enig om inom regionförbundet, och det sedan de olika kommunernas önskemål vägts ihop och bedömts av styrelsen.

De sammanlagt 200 miljonerna innebär nu bland annat byte av växlar och sliprar och helsvetsning av rälsen från Linköping och söderut, vilket ökar kvaliten på järnvägen, minskar underhållet på tågen och möjliggör en toppfart av 140 km/h framöver.

Arbetet ska göras ett par månader under senhösten då all tågtrafik stängs av och ersätts med bussar och när väl det är gjort så återstår förstås den stora upprustningen på resten av banorna, nått som Harald Hjalmarsson är övertygad kommer framöver.

Görs för att regionförstora

Och är glad för att länet nu ville satsa pengar på en trots allt statlig bana i annat län, som det ju faktiskt handlar om.

– Det är ju ett transportsystem det här, och det går ju ut på att vi ska kunna regionförstora. Och det här är en satsning som görs i Östergötland men de som har nytta av det är de som bor i vårt län. 

Satsningar görs även i Trekanten som också är en del i att regionförstora avslutar Harald Hjalmarsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".