Marianne Jönsson (C). Foto: Hasse Carlsson/Sveriges Radio
Kalmar län

Coach ska få fart på Centerpartiet

Marianne Jönsson: ”Hoppa inte tuva”
1:56 min

Centerpartiet tar hjälp av idrotten för att slicka såren efter förluster i flera val i rad både i riksdags- och kommunalvalen. Därför åker den mentala coachen Stig Wiklund som bland annat hjälpt skidskytten Helena Ekholm i framgå och motgång runt till centerdistrikten.

Och mental träning kan hjälpa ett svajigt parti i motgång säger han.

– Jag tror det är särskilt viktigt i ett sådant läge att man tränas att ha rätt fokus. Att se möjligheterna och det positiva.

Går det att överföra något till politiken?

– Det är samma principer, det blir svackor och så är det i partier och i företag och organisationer. Då är det oerhört viktigt att man har rätt fokus och ser möjligheterna.

Frågan är om det här hjälper eller om det bara är en desperat nymodighet, som centerveteranen Marianne Jönsson sa spontant när hon hörde talas om det här. Hon har förutom erfarenheterna på riskplanet 18 år som landstings- och kommunpolitiker bakom sig.

– Jag hörde det först idag på förmiddagen, det låter väldigt modernt. Men det är något som inte riktigt är likt oss i centern. Jag känner inte igen mig. Vi lyssnade väldigt mycket på de gamle, som hade erfarenhet.

 Och om hon fick coacha så finns ett råd hon skulle ge.

– Hoppa inte tuva utan välj ut några saker som är väsentliga för överlevnad och satsa på dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".