Oskarshamn

Blåsten stoppade kvällsfärjan

Blåsten i går kväll ställde till det för färjetrafiken mellan Oskarshamn och Visby. Färjan som skulle gått från Oskarshamn 21:10 låg kvar hela natten och lämnade hamnen först klockan sju idag i morse

Det är den nordostliga vinden med 20 meter per sekund fick kaptenen att låta båten vila över natten.

Drygt 250 passagerare som skulle rest från Oskarshamn men många av dem valde att avstå resan.

– Väldigt många resenärer har valt andra lösningar och har åkt hem igen eftersom de fick besked om förseningen vid sjutiden via sms, säger Per Erling Evensen, marknadschef på destination Gotland.

Det är drygt 250 människor som skulle resa med båten från Oskarshamn. 70 av dem har valt att stanna i terminalen över natten och gå ombord på morgonen.

– Eftersom en hel del är kvar över natten så vi har tagit in kaffe och dricka till dem, säger Per Erling Evensen.

Han förklarar att blåstens riktning är avgörande. Blåser det kraftigt från nordost, kommer vinden från norra Finland ner mot Öland. Därför påverkas just sträckan mellan fastlandet och Gotland hårt, medan båttrafiken flyter på bra norröver.

Per Erling Evensen hoppas att resenärerna tar situationen bra.

–  De flesta är erfarna båtresenärer och de förstår att Destination Gotland måste anpassa trafiken efter vädret. Vi tror och hoppas att de anpassar sig till rådande situation, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".