Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Parasithotet större mot vårt vatten

Publicerat söndag 13 februari 2011 kl 11.09
Vårt dricksvatten verkar mer hotat numera. Foto: SVT Arkiv

En ny rapport från Smittskyddsinstitutet visar att cryptosporidium i dricksvatten kan vara vanligare än man trott. Mer än vart tionde prov som tagits från landets största ytvattentäkter har visat sig innehålla Cryptosporidium.

Cryptosporidium var den parasit som orsakade magsjukeepidemin i Östersund nyligen.

Elva procent av de prover som SMI tagit i landets fem största ytvattentäkter åren 2003 till 2008 visade sig innehålla Cryptosporidier. Hälften av Sveriges dricksvatten tas från ytvattentäkter.

Experterna är överens om att mikroorganismer som parasiter, virus och bakterier är det nya stora hotet mot vårt dricksvatten.

Svenskt Vatten, Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet har arbetat fram nya rekommendationer om vilka reningsmetoder som bör kombineras och att reningen ska ske i fler steg än tidigare. Där finns även nya regler för vattenskyddsområden. Till exempel bör det inte finnas betande djur inom ett vattenskyddsområde

Fakta: Så använder vi vatten i Sverige

Den genomsnittliga förbrukningen av vatten per person och dygn är cirka 160 liter. De fördelas ungefär så här: 10 liter för dryck och mat. 30 liter för WC-spolning. 30 liter för disk. 20 liter för tvätt. 60 liter för personlig hygien. 10 liter för övrig användning.

Hälften av det vatten som används som dricksvatten i Sverige kommer från ytvatten, alltså från sjöar och vattendrag.

En fjärdedel är grundvatten som tas ur grävda eller borrade brunnar.

Den sista fjärdedelen är så kallat konstgjort grundvatten och används när grundvattnet inte räcker. Då låter man ytvatten passera genom ett markgruslager, exempelvis en grusås.

Källa: Svenskt Vatten (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".