Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sverige

Uttrar på väg tillbaka

Landets uttrar är tillbaka på allvar. Sedan miljögiftet PCB förbjöds på 1970-talet har gifthalterna i uttrar minskat kraftigt, de mår bättre och stammen har fyrfaldigats på 30 år - till i dag över 2 000 djur. Men nya faror hotar.

Hård jakt och miljögifter som PCB bidrog till att kraftigt decimera utterstammen på 1950-talet. Arten fridlystes 1969 och fem år senare förbjöds PCB och DDT.

Naturhistoriska riksmuseet har mätt halterna av miljögifter i uttrar sedan slutet av 1960-talet. De har haft väldigt höga halter PCB, men en vändning kom runt 1990. Nu, tjugo år senare, märks miljögiftsförbudet på allvar.

Gifthalterna har minskat till en tredjedel, uttrarna är vid gott hull igen och deras förmåga att reproducera sig har ökat. Inplantering av uttrar från Nordnorge har också gjort sitt till.

Förbud gav effekt

Från runt 500 uttrar i början av 1980-talet har utterbeståndet ökat till i dag minst 2 000 djur. -Det är häftigt att det går att se en positiv förändring, att åtgärderna har effekt, säger Anna Roos, forskare på riksmuseet.

För några år sedan fanns uttrar bara i spridda delar av norra Sverige, i Uppland och på småländska höglandet. I dag finns de i så gott som hela Norrland och i stora delar av övriga landet. En fast stam finns numera även i Skåne och arten börjar också sprida sig i Västsverige.

På gång till Öland

– Uttern har funnits på Öland tidigare och det är bara en tidsfråga innan den är tillbaka också där, säger Anna Roos.

Arten ökar även i Finland, Danmark och Norge.

Nytt hot

Men nya orosmoln tornar upp sig. Det handlar om perfluorerade ämnen, miljögifter som bland annat används i impregneringsmedel och som kan ge skador på levern och skada reproduktionen. -Analyser av tio olika fluorerade ämnen i utter visar på en dramatisk ökning från 1980 till i dag. De högsta halterna har varit extremt höga, bland de högsta i världen, säger Anna Roos.

Hon hoppas att planerna på ett EU-förbud mot de här miljögifterna ska bli verklighet. Även bromerade flamskyddsmedel har uppmäts i utter, men i relativt låga halter.

Det är inte bara miljögifter som hotar det skygga djuret. Många uttrar blir överkörda i trafiken. Trafikverket har därför börjat bygga passager där uttrar tryggt kan klara sig förbi trafikerade vägar och broar.

P O Lindström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".