Nästa gång Hossam Hammam åker till Egypten kan det vara för att rösta i ett demokratiskt val. Foto: Victor Blomberg/Sveriges Radio
Kalmar

"Jag ska åka ner bara för att rösta"

Beskedet att Hosni Mubarak avgår som Egyptens president tas emot med öppna armar av Hossam Hammam i Smedby utanför Kalmar.

I slutet på januari läste han på internet om att det planerades demonstrationer i hans gamla hemland, men då kunde han inte ana vad de skulle leda till.

– Det gick så fort alltihop och jag tycker det är roligt att folk vågar göra detta, säger Hossam Hammam.

För sju år sedan förde kärleken honom från Egypten till Sverige. Idag bor han med sin tjej och deras barn i Smedby utanför Kalmar.

Har följt utvecklingen

Genom sin släkt och sina många vänner i Egypten har han kunnat följa revolutionen på nära håll. Nu ser han positivt på framtiden.

– Det kommer bli demokrati, vi kan välja vilken president vi vill. Jag har aldrig röstat i Egypten, för jag vet att det funkar inte i alla fall.

Väskorna är packade

Just innan demonstrationerna bröt ut planerade Hossam att åka till Egypten, men resan fick i sista stund ställas in.

Väskorna står fortfarande packade i vardagsrummet och nästa gång han åker till Egypten kanske det är för att rösta fram landets nästa president.

Victor Blomberg
nyheter.kalmar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".