Kalmar län

Kopior på handlingar kostar hundralappar

Facket: "En skrämmande utveckling"
1:55 min

Försäkringskassan i Kalmar län kräver betalt av de som vill ha ut handlingar för att kunna överklaga.

Det är fackförbundet Kommunal som slår larm om att flera av deras medlemmar krävts på pengar för att få ut beslutsunderlag och handlingar som de behöver för att kunna överklaga.

– Det är en skrämmande utveckling, säger Bo Hjalmarsson som är ombudsman på Kommunal.

Hur mycket man får betala beror på hur många handlingar det är, eftersom man betalar per kopia. I de fall som Bo Hjalmarsson haft har det handlat om några hundralappar.

I andra län fungerar det annorlunda på Försäkringskassan. Där behöver man inte betala, enligt Bo Hjalmarsson.

Alla ska betala

När P4 Kalmar kontaktar Föräkringskassan centralt är det första beskedet att kostnaden beror på att det är ett ombud som begärt ut handlingarna. Den enskilde hade fått kopiorna gratis.

Men efter att Försäkringskassans chef i Kalmar, Lisbeth Konradsson, kontrollerat med kassans jurister är svaret att alla ska betala för sina kopior. Det är alltså de avdelningar som lämnar ut gratis som gör fel, och inte följer den förordning som gäller menar hon.

– Vi tar ut avgift oberoende om det är personen själv som begär kopiorna eller någon som företräder personen, säger Lisbeth Konradsson.

Tänker inte ge sig

Hur mycket det kostar att få ut sina papper beror på hur mågna kopior man vill ha. Det blir snabbt några hundra kronor.

Det enda sättet att komma undan gratis är att komma in på Försäkringskassan och läsa sina handlingar där. Det har alla rätt till.

Bo Hjalmarsson tänker inte ge sig utan strid.

– Vill Försäkringskassan möta mig i kammarrätten och skicka upp någon från processjuridiska enheten så javisst. Jag tror att Försäkringskassan kommer att förlora det här. Det kommer att kosta dem mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".