Öland

Rolf Edmark frias från brott

En enig hovrätt slår fast att den tidigare ordföranden för Ötab, Rolf Edmark, inte kan dömas för trolöshet mot huvudman.

– Det är skönt att det är över, säger Rolf Edmark.

Han friades tidigare i tingsrätten och hovrätten går på samma linje.

Edmark var tidigare ordförande i Ölands turist AB och misstänktes för trolöshet mot huvudman, sedan Ötab betalat 35.000 kronor till en privat brygga i närheten av Rolf Edmarks hus på Öland.

Pengarna kom från Regionförbundet och från pengar som Bödabor skänkt till en ny brygga för allmänheten.

Åklagaren hävdade att detta innebar trolöshet mot huvudman – och anklagade även Ötabs tidigare vd Gustaf Öholm för att ha vetat om vart pengarna skulle gå.

Vd:n kunde ha stoppat betalningen

Hovrätten anser att eftersom fakturan attesterats av Ötabs tidigare vd så kan inte Rolf Edmark dömas för trolöshet mot huvudman. Enligt hovrätten hade vd:n alla möjligheter att granska fakturan och göra en egen bedömning av vad den innebar.

-- Annat har inte framkommit än att Gustaf Öholm självständigt har kunnat pröva frågor om att ge sådana bidrag, skriver Göta hovrätt i sin dom.

-- Detta innebär, oavsett hur utbetalningen sedan verkställdes, att den disposition som föranledde att pengar betalades ut inte utfördes av Rolf Edmark.

Enligt rätten gäller det trots att det är Rolf Edmark som skrivit fakturan och tagit initiativ till att pengarna skulle betalas ut.

– Det går inte att få någon fälld för trolöshet mot huvudman om det inte finns någon huvudman som känner sig trolöst behandlad, säger Rolf Edmark till P4 Kalmar.

Såhär skriver hovrätten i sin dom:

Brottet trolöshet mot huvudman förutsätter att gärningsmannen haft en förtroendeställning med uppgift att för huvudmannens räkning sköta en ekonomisk angelägenhet, eller annan i 10 kap. 5 § brottsbalken omnämnd angelägenhet eller uppgift. För ansvar krävs vidare att förtroendeställningen missbrukas till att förfoga över huvudmannens tillgångar, och det på ett sätt som orsakar skada för huvudmannen. Det är inte tillräckligt att gärningsmannen förmår huvudmannen till en disposition, utan det ska vara gärningsmannen som vidtar den disposition som leder till skada för huvudmannen.

Rolf Edmark

Det går inte att få någon fälld för trolöshet mot huvudman om det inte finns någon huvudman som känner sig trolöst behandlad.

Tidigare artiklar

#text=4017620# (16 september 2010)

#text=3975406# (2 september 2010)

Nick Näslund

Nick Näslund. Foto: Malin Gustavsson

Reporter
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista