Bygglov till mast i rullstensås

När en 72 meter hög 3G-mast nu ska resas på Hasselö för att täcka hela Västerviks skärgård har mastbolaget fått bygglov att resa den mitt i ett unikt rullstensområde. När kommunen gav bygglov för masten för några dagar sedan upptäckte byborna plötsligt att den kommer att hamna i ett unik rullstensområde, mitt i ett klappstensfält kallat Jättegryt, med stora skyddsvärda stenar från inlandsisens epok. Eftersom placering där delvis skulle förstöra området kämpar byalaget nu för en flyttning av masten.

Att kommunen gav klartecken till en här olyckliga placeringen får skyllas på att verkligheten inte stämmer med de kartor som myndïgheterna har. Eilert Johansson som jobbar med bygglov på Västerviks kommun säger att problemet är att de inte hinner åka ut på alla bygglov, eftersom de är för få på kontoret. Därför tittar man efter inventeringar på kartor istället och i det här fallet på Skogsvårdsstyrelsens karta Skogens pärlor, där själva åsen finns med men inte det unika klappstensfältet.

Det är klart att placeringen där är mindre lämplig, säger Eilert Johansson till P4 Kalmar, och han tror att det inom kort är aktuellt att göra ett studiebesök på platsen tillsammans med boende och mastbolaget för att se om verkligheten kan erbjuda en lämpligare plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista