Västervik

Kör ambulans i Afghanistan

1:12 min

Drygt 500 svenska soldater, män och kvinnor finns nu i Afghanistan, i stridande förband, eller som sjukvårdspersonal, bland annat. En av dem är Henrik Ryheden, 36 år från Västervik.

Henrik jobbar till vardags som ambulanssjuksköterska i Västervik och nu jobbar han med samma sak i Afghanistan. Han är nu hemma på en kort permission och ska tillbaka till Afghanistan på torsdag igen.

– Det känns väldigt bra.

Tycker du att du gör en insats?

– Ja det tycker jag. Det är svårt ibland att se till min lilla insats men om man ser till det stora hela har läget förbättrats på vissa platser i vårt ansvarsområde.

Henrik Ryheden som jobbar på räddningstjänsten i Västervik har fru och barn, och har skrivit på för sex månaders tjänst i Afghanistan. Hans sjukvårdspluton som består av lika många kvinnor som män är placerad på campen Northen Light, strax öster om Mazar el Sharif i landets norra del. Jobbet är att följa med ett skyttekompani på uppdrag.

Pansarterrängbil

Ambulansen som Henrik åker i är en specialinredd pansarterrängbil som väger 20  ton, och anledningen till att han sitter i den är både längtan efter spänning och chans att göra nytta.

– Chans till ett stort äventyr och prova något nytt under lite andra omständigheter.

Men det innebär en viss fara också har du upplevt något otäckt?

– Det är lite farligt. Det upplevdes inte som otäckt men tre vagnar av fem har varit inbladade direkt eller indirekt i stridigheter.

Lennart Ackling

Reporter
lennart.ackling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista