Mörbylånga kommun

Guldfågeln vill få mark av kommunen

1:48 min

Kycklingproducenten Guldfågeln AB i Mörbylånga räknar på några års sikt med att ha dubblat personalstyrkan, från 300 till 600 personer. Men för att lyckas med det måste företaget bygga ut och det mest intressanta är grannen Forshedas gamla lokaler och marken som hör till som kommunen äger idag.

Jimmy Samuelsson som är VD på Guldfågeln är tydlig med att det är det alternativ som gäller om företaget ska kunna stanna på Öland.

– Det mest gynnsamma för vår del och tror jag för kommunen är att vi expanderar där vi finns idag.

Om kommunen inte ställer upp vad händer då?

– Då får vi titta oss efter en annan möjlighet, säger Jimmy Samuelsson som tycker att det bästa är att bli kvar där man är och inte tror att man blir kvar på ön om man inte kan expandera i Mörbylånga.

– Vi ligger på fel sida av bron i sådana fall logistiskt.

Jimmy Samuelsson är helt öppen med att han vill komma över Forshedas lokaler och marken så billigt som möjligt, faktiskt helt gratis, även om han inte vill säga det på band. Guldfågeln är en viktig arbetsgivare i Mörbylånga och kommunalrådet, moderaten Kent Ingvarsson, säger att det självklart finns ett stort intresse för att gå Guldfågeln till mötes när det gäller expansionsplanerna, men gratisalternativet kanske inte finns

– Enligt kommunallagen är det mycket tveksamt. Det här är en affärsmässighet och då måste man titta på vad som är kommunens insats och vad blir det tillbaka. Gratis är ett ord som inte fungerar.

Tycker du Guldfågeln pressar kommunen?

– Nej inte så att det är något hot utan jag är väl informerad om möjligheterna och riskerna här.