Länet

Klubbar får hjälp med (el)ändet

1:16 min

Nu sträcker Smålandsidrotten ut en hand till alla idrottsföreningar som kämpar med sina elräkningar. Under våren ska man hjälpa idrottsföreningar att hitta smartare energilösningar.

– Det är en satsning där vi ska visa föreningar hur de håller koll på sina energikostnader, säger Per Edén som är utvecklingskonsult på Smålandsidrotten.

Kvalitén ska inte bli lidande

Tanken är att man ska dra ner på idrottsföreningarnas energikostnader utan att kvalitén på anläggningarna ska bli lidande. Detta ska man göra med hjälp av energirådgivare som gör så kallade energikartläggningar där man visar föreningarna hur de med hjälp av små förändringar och vissa investeringar långsiktigt kan spara en hel del pengar.

– Vårt mål är att de föreningarna som är med ska kunna minska sina energikostnader med minst 20 procent.

Har testats i Kalmar

Idén har tidigare visat sig vara framgångsrik då man testat det i Kalmar och nu ska då även resten av de småländska idrottsföreningarna få en chans att minska sina energikostnader. Något som många är i stort behov av.

– De föreningar som äger sina anläggningar brottas i dag med elpriserna. De vill ju få den hjälp de kan. Dels med energikartläggningar och dels med vilka bidrag som finns för att göra investeringar som i sin tur kan minska deras energikostnader, säger Per Edén som är utvecklingskonsult på Smålandsidrotten.  

Viktor Mattsson

viktor.mattsson@sr.se
036-215 66 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista