Finland ny marknad för svenska jordgubbsodlare

Allt fler av de svenska jordgubbarna kan bli uppätna i Finland i framtiden. Efter midsommarhelgen sjuker nämligen literpriset i Sverige men i Finland kan de svenska odlarna fortfarande få midsommarpriser för sina jordgubbar.

Ulf Olsson, jordgubbsodlare norr om Kalmar och som redan skickat två lass till Finland i år, säger till P4 Kalmar att Finland, som haft problem med frosten i år suktar efter de svenska jordgubbarna. Och eftersom konkurrensen är hård i Sverige lönar det sig att skicka bären dit.

Ulf Olsson räknar med att literpriset hos svenska grossister kommer sjunka från 20-21 kronor ner mot 13-15 kronor litern efter midsommar. Men i Finland kommer han få fortsatt mer och säsongen är inte koncentrerad till midsommar som i Sverige. Därför tror Ulf Olsson att finland är framtiden, med täta färjeavgångar har avståndet över östersjön minskat. Passar man bara tiderna till färjan kommer jordgubbarna som plockas halv fem på morgonen i Kalmar/Ölandstrakten till butiken på ett dygn i Finland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista