Kalmar län

"Huvudregeln är alkoholfritt"

Landstingsdirektör Alf Jönsson ger nu nya riktlinjer för när landstinget ska bjuda på alkohol. Detta efter tidningen Östran/Nyheternas granskning.

Spökvandringar, badtunnor, lådbilsrally och flera flaskor vin. Tidningen Östran/Nyheterna avslöjade för en vecka sedan hur landstingets representation gått till.

Vid en konferensresa konsumerades tolv flaskor vin som betalades med offentliga medel – trots att landstinget driver kampanjer för mindre alkohol- och tobakskonsumtion i länet.

– Vin är inget som normalt ska serveras i samband med konferenser eller kurser för landstingets personal, säger landstingsdirektören Alf Jönsson i ett pressmeddelande på måndagskvällen.

Vin i undantagsfall

Enligt landstinget ska nu reglerna stramas upp. Enbart i undantagsfall ska landstinget stå för vin- och ölnotan på kurser och konferenser.

– Bara förvaltningscheferna, sjukhuscheferna och landstingsdirektören kan i sådana fall medge ett undantag och tillåta vin, säger Alf Jönsson i pressmeddelandet.

Alkoholhaltiga drycker går också bra under landstingsmiddagar som arrangeras några gånger varje mandatperiod. Detta enligt regler som landstingsfullmäktige klubbade 1986 och som förlängdes 2001. 

Även när landstinget står värd för besök från organisationer, myndigheter och företag går det bra att bjuda på öl och vin.

Måste kunna motiveras

Det nya är att det varje gång måste det fattas ett särskilt beslut som ska kunna motiveras.

– Med den nya riktlinjen läggs tydligt fast vad som är huvudregeln och vad som är undantaget, säger Alf Jönsson.

#text=4344061# (11 februari)

#text=4342656# (10 februari)

Nick Näslund

Nick Näslund. Foto: Malin Gustavsson

Reporter
nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.