Mörbylånga

Kommunalrådet: "Ingen hit att ligga i botten"

Efter P4 Kalmars rapportering om de låga lönerna i Mörbylånga kommun säger kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) att kommunen ska satsa på de grupper som släpar efter.

Lönerna för kommunanställda i Mörbylånga kommun är lägst i Sverige. Det här visar statistik som P4 Kalmar har tagit fram och som finns hos SCB.

Genomsnittslönen per månad var 22 000 kronor för två år sedan, vilket var drygt 1 600 kronor mindre än i normalkommunen.

Kommunalrådet Kent Ingvarsson (M) håller med om att lönenivåerna är allvarliga.

– Den chockerande siffran att vi ligger lägst i landet var ju en överraskning för oss för det är ju ingen hit att ligga i botten på en sådan här lista, säger han.

"För jävligt"

En stor yrkesgrupp i den kommunala förvaltningen är lokalvårdarna. Städpersonalen i äldreomsorgen i Mörbylånga kommun har märkt av att de ligger i botten – även om ingen har känt till att deras arbetsgivare betalar de lägsta lönerna i landet.

– Det är för jävligt att vi ligger så lågt, säger Lena Gustavsson på Äppelvägens äldreboende i Färjestaden, Mörbylånga kommun, till P4 Kalmars samhällsprogram Fokus.

Hon har 18 200 innan skatt, efter 15 år i yrket.

Ska gå till botten

Kommunalrådet Kent Ingvarsson säger till P4 Kalmar att man ska gå till botten med siffrorna och satsa extra på de grupper som släpar efter. Samtidigt vill han mildra bilden.

– Vi ligger kanske långt efter riksgenomsnittet om man tittar på snitt för hela personalen, men om vi jämför de grupper som ligger lågt och håller oss inom länet, så är vi inte så mycket lägre.

"Varför har man väntat?"

Maria Borgström (Fi) som är sjukgymnast i Västervik engagerar sig i jämställdhetsfrågor. Hon tycker att det är märkligt att inte Mörbylånga kommun uppmärksammat situationen tidigare.

– Om man i Mörbylånga tycker att man skulle räkna på ett annat sätt så undrar jag varför man inte har intresserat sig för det här tidigare, säger hon till P4 Kalmar.

-- Varför väntar man tills någon annan slår larm?

Glenn Möllergren
glenn.mollergren@sr.se

Fråga

Tidigare artiklar

#text=4362630# (21 februari)

#text=4360616# (21 februari)

Nyheterna P4 Kalmar

nyheter.kalmar@sr.se

Nyhetstips: 0480-59 000
(tipstelefonen är öppen dygnet runt)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista