Arkivfoto: Stig Edfast/Sveriges Radio
östersjön

Isen växer på Östersjön

Isen ligger tvärs över Östersjön
4:55 min

Isen på Östersjön ligger tjockare än på många år och den växer för varje dag. Dessutom sträcker den sig längre söderut än vad den vanligtvis brukar.

Den stränga vintern har gjort att nu är Östersjön istäckt i höjd med Ölands norra udde över till Visby och sedan tvärs över havet mot Baltikum. Det betyder alltså att Bottenviken, Bottenhavet, Ålands hav och söderut är fruset. Även hela Kalmarsund är täckt av is.

Bryter is i Kalmarsund

Ulf Dyberg som är styrman på isbrytaren Scandica, som just nu ligger i den norra delen av Kalmarsund, säger att nästan alla båtar i vårt område behöver assistans som läget är nu.

– Den här isen tenderar att bli en så kallad svår vinter, enligt de definitioner som Sjöfartsverket har. Just nu har vi is-tillväxt längs hela den svenska kusten, säger Ulf jobbat många år i branschen.

Det som skulle kunna göra läget svårare för isbrytaren Scandica är om det börjar blåsa och isen börjar röra sig och då gör att båten blir fastsatt som i ett skruvstäd. Men detta har ännu inte hänt så här långt denna vinter enligt Ulf Dyberg.

Gotlandstrafiken i helgen

Det är fortfarande oklart om färjetrafiken till och från Gotland kommer att drabbas av förseningar på grund av is i helgen.

Men som det ser ut enligt de senaste prognoserna är risken störst att det är trafiken till Nynäshamn som drabbas och inte Oskarshamnslinjen.

Resenärer som ska med båtarna i helgen uppmanas hålla koll på trafikinformationen på Destination Gotlands hemsida där eventuella förseningar kommer att redovisas.

Mer om is till havs

Hos SMHI får du koll på alla slags istyper till havs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".