Hawo Mohamed Gurhan är en av SFI-eleverna som fått hjälp av projektet. Foto: Banna Thioubou. SR Kalmar
Kalmar län

Anpassad undervisning ska ge jobb

Projektet ska ge invandrare jobb
1:39 min

Sju av länets kommuner har fått sammanlagt 17 miljoner som ska hjälpa SFI-elever att få en anpassad språkundervisning som kan leda till jobb.

Tanken med det nya projektet SFI Yrkesutveckling som Kalmarsunds gymnasieförbund står bakom är att invandrare ska komma in snabbare på arbetsmarknaden.

Hawo Mohamed Gurham är en av de SFI-eleverna som ser fram emot projektet:

– Det är bra att både gå till skolan och göra praktik. Jag kan på så sätt träffa mer folk och lära mig bättre svenska, säger hon till P4 Kalmar.

Drömmer om jobb i förskolan

Hawo Mohamed Gurhan kommer från Somalia där hon jobbade i en förening som tog hand om barn och kvinnor. Hon har bott i Kalmar i ett och ett halvt år och drömmer om att bli förskolelärare. 

Tack vare Kalmarsunds gymnasieförbunds projekt kan Hawo Mohamed Gurhan få en anpassad språkundervisning som hon kan varva med praktik på dagis. 

350 får praktisera

Med de avsatta pengarna kommer cirka 350 SFI-elever att få möjlighet att studera och praktisera samtidigt. 

– Tanken är att de kommer snabbare in på arbetsmarknaden, säger biträdande chefen på Kalmarsunds gymnasieförbund, Åke Liedstrand.

– Det här gör att människor kommer ut i arbete och förtjänar sin egen inkomst. Det minskar kommunernas kostnader naturligtvis, för istället för att leva på bidrag så lever man på en lön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".